Při rekonstrukci Údolní ulice se vytvoří parkovací místa

14. března 2019, tiskové zprávy, přečteno: 2609×

Téměř šedesát parkovacích míst včetně tří stání pro invalidy se vytvoří při rekonstrukci Údolní ulice v Blansku, kterou na březnovém zasedání schválilo všech 18 přítomných zastupitelů města. Náklady na akci se pohybují kolem sedmi milionů korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

pri-rekonstrukci-udolni-ulice-se-vytvori-58-sikmych-parkovacich-stani.-13741-0_550.jpg

Při kompletní rekonstrukci Údolní ulice v Blansku se vytvoří 58 parkovacích míst včetně tří stání pro invalidy. Foto: O. Požár

Podle starosty Jiřího Crhy projekt kromě stavebních úprav místní komunikace řeší parkování na frekventované ulici, kde je nyní složitá dopravní situace, protože tam sídlí mj. mateřská škola, dům dětí a mládeže, kuželna a fotbalové hřiště. „Při kompletní rekonstrukci by mělo vzniknout 58 šikmých parkovacích míst včetně tří stání pro vozíčkáře,“ uvedl Crha.

Šikmá parkovací stání jsou podle vedoucího odboru investičního a územního rozvoje Marka Štefana navržena tak, že do nich řidiči nacouvají a při výjezdu budou mít lepší rozhled. Toto řešení bylo navrženo s ohledem na bezpečnost provozu a vychází z doporučení policie a odborníků na dopravu. Při tvorbě projektu se navíc zohlednily zkušenosti s podobným uspořádáním ulice v Brně a dalších městech.

pri-rekonstrukci-udolni-ulice-se-vytvori-58-sikmych-parkovacich-stani.-92358-0_550.jpg

Dopravní situace v jednosměrné Údolní ulici je složitá, rekonstrukce by měla přispět ke zlepšení bezpečnosti provozu. Foto: O. Požár

Rekonstrukce komunikace bude navíc podle investičního odboru navazovat na stavební práce plynařů, kteří v Údolní ulici nyní začínají s opravami plynovodu. „Město by tedy mohlo do dokončení práce plynařů plynule převzít staveniště a zrealizovat akci v jednom časovém období,“ uvedla Leona Mazourková z odboru investičního a územního rozvoje.

pri-rekonstrukci-udolni-ulice-se-vytvori-58-sikmych-parkovacich-stani.-91318-0_550.jpg

Kompletní rekonstrukce Údolní ulice by měla trvat zhruba tři měsíce a naváže na opravu plynovodů. Foto: O. Požár

Náklady na rekonstrukci se podle starosty Jiřího Crhy pohybují kolem 6,6 milionů korun bez DPH a budou uhrazeny z finančních prostředků, které byly na účtu města ke konci loňského roku. Investiční odbor vypíše v druhé polovině března zadávací řízení a podpis smlouvy s vybranou firmou se předpokládá koncem května. Stavební práce by pak měly trvat asi tři měsíce.

Ondřej Požár

tiskový mluvčí

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty