Koronavirus: Cestující IDS JMK musí mít od středy 18. března roušky. Městský úřad má novou otevírací dobu

17. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 4183×

Roušku nebo jinou ochranu úst a nosu musí mít od středy 18. března cestující ve spojích Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Nové nařízení platí pro MHD a všechny regionální vlaky a autobusy. Dopravce to zveřejnil v úterý odpoledne na svém facebookovém profilu. Rouškou by se lidé měli vybavit i na úřady. Starosta apeluje na vzájemnou ohleduplnost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zatímco v pondělí večer hejtman Jihomoravského kraje oznámil, že řidiči nově nebudou prodávat jízdenky a cestující si ve spojích IDS JMK cestovní doklady ani nemají označovat, v úterý se výzva pozměnila.

„Pokud je vozidlo vybaveno u druhých a dalších dveří označovačem jízdenek, cestující je poviden si jízdenku označit,“ stojí v upozornění na profilu dopravce s tím, že dál platí zákaz nastupování předními dveřmi, pokud má vozidlo druhé či třetí dveře.

MHD v Blansku dál jezdí zdarma

V Blansku mohou cestující dál jezdit zdarma. Radní o tom rozhodli v pondělí ráno v návaznosti na nová krizová opatření vyhlášená vládou.

„Apelujeme na cestující, aby v zájmu ochrany vlastního zdraví i zdraví lidí v jejich okolí ve spojích MHD nebo všude tam, kde přicházejí do těsnějšího kontaktu s druhými, ochranu úst a nosu používali,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Slovo starosty:

Vážení spoluobčané,


ocitli jsme se v naprosto mimořádné situaci, jakou v novodobé historii naše země nezažila. Je obtížné se orientovat v toku nových informací i zpráv, které jsou nám denně předkládány. Je těžké přijímat všechna omezení, která jsou centrálně nastavována.

Nejen ve vedení města se ale všichni snažíme udělat maximum pro to, aby přijímaná omezení ovlivnitelná z úrovně města byla opodstatněná. Cílem je totiž jediné, aby lidí nakažených COVID-19 bylo v Blansku i jeho okolí co nejméně a nemoc zde neměla žádné fatální následky.

Chtěl bych touto cestou poděkovat zejména zdravotníkům, lékárníkům, záchranářům, hasičům i policistům, hygienikům a epidemiologům, ale také pečovatelkám, prodavačům, dobrovolníkům a všem, kteří dál chodí do práce a i v omezených podmínkách zajišťují fungování města. Dík patří také těm, kteří si zachovali zdravý rozum a k mimořádným opatření přistupují realisticky a bez zbytečné paniky. I přes to bych vás rád požádal, abyste byli ke svému okolí maximálně ohleduplní. A abyste v souvislosti se snahou zamezit šíření nákazy koronavirem zejména v prostředí vyžadujícím těsnější kontakt používali ochranné prostředky. Chráníte tím sebe i své okolí.


Velmi si v souvislosti s krizovými opatření vážím vlny solidarity, která se objevila v podobě nabídek pomoci od dobrovolníků, skautů, spontánního zapojování Blanenšťáků do šití chybějících roušek, jichž se z centra nedostává. Vážím si také spolupráce s blanenskými podniky, které se samy přihlásily a pomáhají. V neposlední řadě chci poděkovat blanenské farnosti, která se do pomoci maximálně zapojuje.


Přeji nám všem, ať jsou mimořádná opatření co nejdříve minulostí. Prosím vás o jejich maximální dodržování i o vzájemnou ohleduplnost. Zvažte také, co vše musíte mimo své domovy řešit v době nouzového stavu a které záležitosti snesou odklad. Přeji vám, ať vše přečkáte ve zdraví.


Ing. Jiří Crha, starosta města Blanska

Platí nová otevírací doba Městského úřadu Blansko

Příchozí vybavené rouškou nebo jinou ochranou úst a nosu, například bavlněným šátkem či šálou, by uvítali i pracovníci přepážkových pracovišť Městského úřadu, který má v souvislosti s nedělním usnesením vlády až do odvolání omezenou úřední dobu pro osobní vyřizování záležitostí.

Budovy budou nově až do odvolání přístupné veřejnosti jen v pondělí a ve středu vždy od 14 do 17 hodin. „Otevírací dobu, která může být maximálně tři hodiny denně, jsme se snažili stanovit tak, aby si nejnutnější záležitosti mohli vyřídit i pracující. Prosíme všechny, aby po dobu platnosti nouzového stavu a dalších mimořádných opatření zvážili, zda záležitost, kterou potřebují řešit, nesnese odkladu. A pokud ne, aby maximálně využívali dostupné ochranné prostředky,“ požádal tajemník Josef Kupčík.

Zaměstnanci úřadu budou k zastižení denně i mimo otevírací dobu úřadu telefonicky či e-mailem. Na vyžádání budou zájemcům potřebné podklady rozesílat poštou či e-mailem, řešit začali také přeobjednávání těch, kteří se měli tento týden osobně dostavit na úřad.

Písemnosti lidé mohou předávat i bez osobního kontaktu na přepážkách či podatelně. „Podání písemností lze učinit také tím, že je občané umístí do poštovní schránky na některé z budov úřadu,“ uvedl Kupčík.

Odloženo je vítání občánků i výběr poplatků

Kvůli omezením souvisejícím se snahou zamezit šíření koronaviru už město odložilo na neurčito vítání občánků, které bylo v plánu na příští týden. Lidem se ale odsunují i některé povinnosti – odkládá se například splatnost poplatku za psy i poplatku za komunální odpad. V současnoti je lze uhradit bezhotovostně. Poté, co mimořádná opatření pominou, začnou úředníci veřejnost informovat o nových termínech a úřad začne rozesílat také složenky s odloženým termínem splatnosti. Přestupky až do odvolání nebude s těmi, kdo je spáchali, řešit ani městská policie, jejich projednání se odsouvá.

Kdo nemůže či nechce vycházet a potřebuje zajistit nezbytné, nákup potravin, léků nebo hledá jinou pomoc, například hlídání pro děti, může od neděle 5. března využít speciální protál www.pomahameblansku.cz. Tam lze požádat o pomoc, hlásit se zde ale mohou i ti, kteří pomoc druhým nabízejí.

„Už jsme propojili první zájemce o pomoc s dobrovolníky, vyřizovali například některé náležitosti pro klienty na poště. U dalších případů si pomoc, u které se ukázalo, že je komplexnější, převzaly přímo naše sociální pracovnice,“ uvedla vedoucí oddělení sociálních služeb Iveta Čípková, která zapojení dobrovolníků přes portál a to, jak mohou podpořit práci pečovatelek koordinuje.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení