Objevte živé poklady Blanenska. Město spolu s ochranáři vyhlašuje fotosoutěž

23. dubna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2658×

Tisíce lidí po celém světě vyrazí o víkendu zkoumat přírodu. Od pátku 24. dubna do pondělí 27. dubna totiž ve více než dvou stech zemích světa běží takzvaná City Nature Challenge. Cílem soutěže je zjistit, jaká zvířata a rostliny obývají zákoutí městských parků, trávníky v ulicích i volnou přírodu v okolí měst. Zapojit se mohou i lidé z Blanska. Město spolu s přírodovědci vyhlašuje fotosoutěž Živé poklady Blanenska. Chystá také výstavu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Volně jsme se inspirovali výzvou City Nature Challenge, soutěží měst, do které je u nás oficiálně zapojená jen Praha a letos nově i Brno. V ní se města snaží dosáhnout co nejvyššího počtu zapojených lidí a zaznamenaných pozorování přírody. My se nechceme poměřovat s ostatními městy, vnímáme to ale jako možnost rozptýlení pro všechny, kterých se dotkla omezení spojená s koronavirem. Na procházky v přírodě se zákaz volného pohybu nevztahuje. A Blansko i jeho okolí je přírodou vyhlášené. Focení a poznávání zvířat a rostlin by mohlo být pro všechny vítaným zpestřením,“ vysvětlil iniciativu starosta Jiří Crha.

Město se domluvilo na spolupráci s ochranáři ze Správy CHKO Moravský kras, Domem přírody, Správou jeskyní Moravského krasu i Muzeem Blanenska. Organizátoři teď vyzývají místní milovníky přírody, aby na procházce vyfotili rostliny či zvířata, která potkají. Zapojit se mohou i ti, kteří nepatří mezi znalce zdejší fauny a flóry. Fotit lze i v okolí domu, v ulicích města, parcích i remízcích v okolí. A s rozpoznáním druhu pomohou chytré aplikace, ty každému zdarma napoví, na jakého živočicha, houbu nebo rostlinu narazil. Stačí vše vyfotit.

Aplikace napomáhá popularizovat přírodní vědy, záznamy pak ale také slouží vědcům po celém světě. Pracovat by s nimi chtěli o přírodovědci a ochranáři v Moravském krasu.

„V soutěži City Nature Challenge si pozorovatelé zdarma stahují aplikaci iNaturalist nebo své příspěvky nahrávají přes počítač na https://www.inaturalist.org. Záznamy pozorovaných druhů zvířat nebo rostlin se od pátku do pondělí sčítají. My budeme rádi za jakýkoliv záznam pozorování i s využitím dalších aplikací. Jsou na ně zaměřené i další projekty, například aplikace BioLog nebo kampaň Na veverky s mobilem,“ potvrdila Tereza Tesařová, ředitelka Domu přírody Moravský kras.

„S nahranými záznamy bychom poté rádi pracovali dál, lidé nám pomohou zachytit živou přírodu v okolí, my záznamy budeme moci použít třeba pro podklady pro naše vzdělávací programy. Budeme proto moc rádi, pokud vše bude pokračovat nejen o tomto víkendu,“ dodala Tesařová.

Využití snímků najde i blanenské muzeum. To chystá projekt pozorování v zámeckém parku, využít v něm chce historické záznamy. „Doplnění aktuálními fotografiemi rostlin a dalších obyvatelů parku uvítáme, fotografie použijeme pro porovnání se záznamy v starých herbářích,“ potvrdila ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

Akci podporují také ochranáři. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je oficiálním partnerem Soutěže City Nature Challenge, zapojila se i do výzvy v Blansku. „Líbí se nám, že jde o pozorování a poznávání toho, jak bohatá a rozmanitá je příroda i ve městech a jejich okolí. Že nejde o to něco trhat nebo ničit. Moc ale prosíme, aby pozorovatelé, zejména ti, kteří se budou pohybovat  v Moravském krasu, byli k přírodě ohleduplní a nechodili kvůli snímkům mimo vyznačené cesty,“ uvedl Leoš Štefka, vedoucí Správy CHKO Moravský kras.

Amatérští fotografové, kteří se chtějí zapojit do soutěže, mají čas do 30. června 2020. Svá pozorování mohou nahrát do jakékoliv výše zmíněné aplikace, snímky by pak měli poslat e-mailem na adresu infocentrum@blansko.cz.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení