Blansko vybralo místo pro velkokapacitní očkovací centrum

18. ledna 2021, tiskové zprávy, přečteno: 4322×

Zájemci o očkování proti onemocnění covid-19 budou moci využít služby blanenské nemocnice. Nemocnice Blansko se totiž stala jedním z očkovacích míst a od soboty 16. ledna si ji při registraci k očkování mohou vybrat lidé starší 80 let, kteří mají o vakcínu zájem a nyní se mohou registrovat. Vedení města současně vybralo místo, kde má vzniknout velkokapacitní očkovací centrum. Očkovací tým, který navýší kapacitu blanenské nemocnice, najde zázemí v budově blanenského okresního soudu v Hybešově ulici.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Reagovali jsme na žádost pana hejtmana, který nás minulý týden poprosil o součinnost při přípravě velkokapacitního očkovacího centra pro okres Blansko. Uvažovali jsme o různých možnostech, nakonec jsme jako nejvhodnější místo pro toto očkovací centrum zvolili budovu Okresního soudu v Blansku. Zájemci o očkování do ní budou chodit samostatným vchodem z boku budovy. Zachováno zůstane i nadále také očkovací místo v Nemocnici Blansko, až bude dostatek vakcín, velkokapacitní očkovací centrum je doplní tak, aby se v co nejkratší době proočkovalo co největší množství občanů,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

Kraj zaslal seznam podmínek, které musí velkokapacitní očkovací centrum splňovat – musí v něm být místo pro šatny, sociální zázemí, čekárna, teplá i studená voda nebo třeba možnost připojení k internetu. Město by také mělo zajistit, že očkovací centrum bude moci v budově fungovat po dobu minimálně šesti měsíců od svého otevření.

„Oslovili jsme vedení Okresního soudu v Blansku a to nám vyšlo vstříc. Klíčové je, že fungování očkovacího centra neohrozí provoz soudu jako takového. Od ostatních prostor budovy soudu bude centrum odděleno uzamykatelnými dveřmi,“ popsal místostarosta Blanska František Hasoň.

Zatím není jasné, kdy přesně velkokapacitní očkovací centrum zahájí provoz, očekávat to lze až ve chvíli, kdy bude dostatek vakcín pro plošné očkování, zřejmě nejdříve od začátku března. Fungovat by mělo po dobu nejméně šesti měsíců.

„Uvažovali jsme také o dalších místech, kde by se mohlo očkovat, například v nové budově u stadionu ASK sloužící jako zázemí sportovních aktivit na Sportovním ostrově, na zimním stadionu, kde by se musel rozpustit led, nebo například v Dělnickém domě. Pokud se ale rozvolní mimořádná opatření, znamenalo by to u všech výše uvedených prostor, že jim provozem očkovacího centra opět omezíme jejich činnost, to jsme nechtěli,“ doplnil Jiří Crha.    

Kraj už oznámil, že mobilním očkovacím týmům ve velkokapacitních očkovacích centrech budou pomáhat také policisté a hasiči. Zástupci kraje i obecních samospráv věří, že k otevření centra dojde co nejdříve, případně že se do Blanska co nedříve dostane dostatek vakcín alespoň pro naočkování seniorů starších osmdesáti let. Těm byla v pátek spuštěna registrace, podle nejnovějších informací z krajského krizového štábu ale nelze očekávat nabídku konkrétních termínů pro výběr očkování dříve než od 1. února.

„Lidé nám volají a zlobí se, že nemáme dostatek volných termínů pro očkování proti covid-19. Termín distribuce vakcín a jejich počet dodávaný na jednotlivá očkovací místa bohužel dopředu neznáme a ani jej nijak nemůžeme ovlivnit. Na očkování jsme připraveni, o přidělování očkovacích dávek v této chvíli ale rozhoduje krajský koordinátor, nemocnice ani město do něj nemůže nijak zasahovat. Platí ale, že nyní počítáme se zahájením distribuce termínů od února 2020," vysvětlila ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení