Očkovací centrum se z nemocnice přesune do sportovní haly v Údolní ulici

1. dubna 2021, tiskové zprávy, přečteno: 6088×

Dnes naposledy se zájemci o vakcínu proti COVID-19 očkují v blanenské nemocnici. Od úterý 6. dubna se očkování přesune do velkokapacitního očkovacího centra ve sportovní hale v Údolní ulici. Zdravotníci a administrativní pracovníci z Nemocnice Blansko, kteří zajišťují chod centra, zde budou příchozí očkovat zatím mimo svátky od pondělí do pátku vždy od 7:30 do 15:30 hodin. Na provozu očkovacího centra se podílí také Jihomoravský kraj a město Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Krajský koordinátor, který každý týden určuje, kolik vakcín uvolní pro jednotlivá očkovací místa, nám dosud posílal množství, které jsme byli schopni kapacitně zvládnout přímo v nemocnici. Máme ale avizováno, že počet vakcín by se od dubna měl navýšit, proto jsme přistoupili k přesunu očkování do sportovní haly. V ní budeme schopni proočkovat šest až osm set vakcín denně. V nemocnici byl stejný počet týdenním maximem,“ vysvětlila ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Od úterý 6. dubna začnou do nového centra směřovat ti, kteří první dávku vakcíny získali před třemi týdny, stejně jako noví zájemci o očkování, kteří si termín pro první dávku na příští týden teprve zarezervují. O aplikaci vakcín se zatím postarají dva zdravotnické očkovací týmy. Se zajištěním chodu centra budou denně pomáhat také administrativní pracovníci nemocnice, profesionální hasiči, policisté i zaměstnanci města, s navigací příchozích pak také dobrovolníci.

Mapka s polohou očkovacího centra v pdf

„Pro očkování po Velikonocích jsme získali vakcíny, s nimiž můžeme v prvním dubnovém týdnu naočkovat zhruba dvě stě zájemců denně. Věřím, že postupně se budou počty zvyšovat. Podle toho budeme nasazovat počet očkovacích týmů,“ uvedla ředitelka blanenské nemocnice.

Prioritní skupiny, kterým nemocnice aktuálně může nabízet konkrétní termíny k rezervaci, jsou lidé starší 80 let, sedmdesátníci, zdravotníci a také pedagogové. Těm, kteří svou první dávku vakcíny dostanou až po Velikonocích, se změní načasování termínu pro přeočkování, 2. dávku dostanou z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví až šest týdnů po prvním očkování.

Pro zájemce o očkování budou od úterý 6. dubna přímo u sportovní haly v Údolní ulici vyhrazena parkovací místa a také provizorní parkoviště v areálu stadionu na Údolní ulici.

„Hlavní vstup do očkovacího centra bude z boční strany od fotbalového stadionu, z chodníčku, který spojuje Údolní ulici se sídlištěm Písečná. Vchod z Údolní ulice, který veřejnost běžně používá, bude pro zájemce o očkování sloužit pouze jako výstup,“ upozornil provozně technický náměstek blanenské nemocnice Miroslav Kakáč.

FOTOGALERIE
Očkovací centrum se z nemocnice přesune do sportovní haly v Údolní ulici
Očkovací centrum se z nemocnice přesune do sportovní haly v Údolní ulici

Pohled do očkovacího centra v hale v Údolní ulici.


                                Očkovací centrum se bude ve sportovní hale v Údolní ulici.
                                    
                                Očkovat se bude v hale v Údolní ulici.
                                    
                                O chod centra se budou starat zaměstnanci Nemocnice Blansko.
                                    
                                Do centra lidi navedou venkovní cedule.
                                    
                                Očkovací centrum ve sportovní hale.
                                    
                                Čekárna v očkovacím centru.
                                    
                                Očkovací centrum je přístupné bezbariérově.
                                    
                                Očkovací centrum je ve sportovní hale v Údolní ulici.
                                    . . . a další . . . 
                                O chod centra se postarají pracovníci Nemocnice Blansko.
                                    
                                Mapa s polohou očkovacího centra.
                                    
                                Očkovací centrum ve sportovní hale.

Celkem fotografií:  12

Vše je uzpůsobeno tak, aby po případném rozvolnění mohla nerušeně fungovat alespoň kuželna a restaurace, která je součástí budovy sportovní haly. Jak dlouho bude očkovací centrum v Údolní ulici fungovat, zatím není jasné, momentálně se s provozem počítá minimálně do 31. srpna letošního roku.

Město původně kraji pro velkokapacitní centrum nabídlo budovu soudu v Hybešově ulici, kvůli prostorovým a provozním omezením dal ale kraj přednost sportovní hale. „Aby nedošlo k poškození a hala mohla po ukončení provozu očkovacího centra opět sloužit pro sportování, nechali jsme celou podlahu v tělocvičně pokrýt linoleem. Město zajistilo také novou rampu, vstup pro zájemce o očkování tak bude bezbariérový,“ doplnil starosta Blanska Jiří Crha.  

„Doufáme, že počet dodávaných vakcín bude co nejvyšší, aby se naplnila snaha všech, kteří zprovoznění centra zajistili a na jeho chodu se budou podílet,“ podotkl blanenský místostarosta František Hasoň.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení