Vyberte nejlepší projekt participativního rozpočtu Společně PRO Blansko 2022

31. října 2022, tiskové zprávy, přečteno: 1387×

Celkem osm námětů na doplnění či vylepšení veřejného prostranství poslali lidé ve 4. ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Město letos na realizaci nápadů od veřejnosti vyčlenilo z rozpočtu 700 tisíc korun, o sto tisíc více než v předchozích ročnících. Za ně zrealizuje námět, který u veřejnosti získá nejvíce hlasů. Hlasování začíná v pondělí 31. října, vybírat vítěze mohou obyvatelé Blanska až do 21. listopadu. Rozhodovat se ale nakonec bude jen mezi třemi návrhy, ostatní do hlasování nepostoupily, protože nesplnily některou z podmínek participativního rozpočtu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Pracovní skupina pro participativní rozpočet projekty posoudila a rozhodla, že letos do hlasování veřejnosti postupují tři z osmi námětů, které navrhovatelé do participativního rozpočtu přihlásili. Pět návrhů nesplňovalo schválená pravidla participativního rozpočtu, nejsou tedy realizovatelné a nemohly do hlasování postoupit,″ uvedla vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

Zletilí obyvatelé Blanska tak letos mohou hlasovat pro Bosou stezku na Ježkově nábřeží, Slackline na ostrově Ludvíka Daňka nebo Odpočinkové místo před knihovnou.

Zokruhování cyklostezek Blansko a projekt nazvaný Vybudujme bludiště v Poduklí nelze zařadit do hlasování, protože pro jejich realizaci je třeba vypracovat projektovou dokumentaci a získat stavební povolení, což je v rozporu s platnými pravidly Společně PRO Blansko. Dva projekty, jejichž navrhovatelé chtěli opravit spojnici mezi Zborovcemi a Severem, pracovní skupina vyřadila, protože se v rozporu s pravidly participativního rozpočtu týkají pozemků, které nejsou v majetku města. Náklady na projekt Úprava/revitalizace povrchu hřiště na Podlesí zase překračují vyčleněnou částku 700 tisíc korun.

„Děkuji všem, kteří své podněty do participativního rozpočtu přihlásili. Mrzí mě, že letos více než polovina návrhů nesplnila pravidla. Zájemci přitom mohli své nápady už od května konzultovat, aby projekty podali v podobě, která je realizovatelná. Myslím, že nápadů na doplnění nebo zaktraktivnění veřejného prostranství v majetku města mají lidé celou řadu, škoda, že více nevyužívají tento jednoduchý nástroj, který zajistí, že město dobré nápady zrealizuje a zafinancuje,“ uvedl starosta Jiří Crha.

Všechny projekty letošního ročníku participativního rozpočtu jsou zveřejněny na webových stránkách města v sekci Samospráva – Společně PRO Blansko. Stručná prezentace projektů bude vyvěšena také na panelech v ulicích města – před budovou radnice a na Poduklí.

Hlasovat je možné od pondělí 31. října elektronicky prostřednictvím Mobilního Rozhlasu. Ti, kteří nemají přístup k hlasování on-line, mohou využít také tištěných anketních lístků, které jsou součástí tištěného Zpravodaje města Blanska, k dispozici budou ale také v informační kanceláři Blanka nebo na podatelnách městského úřadu. Využít lze také hlasovací lístek v pdf formátu. Každý zletilý obyvatel Blanska má jeden hlas.

Hlasovací lístek v pdf formátu najdete zde

V loňském třetím ročníku participativního rozpočtu zvítězilo zastřešené posezení na Klepačově. To nyní vyrůstá poblíž tamního sportoviště. To nyní vyrůstá poblíž tamního sportoviště. Hotová už je dlažba i dřevěná konstrukce a také část zastřešení, to se bude dokončovat v nejbližších dnech.

FOTOGALERIE
Vyberte nejlepší projekt participativního rozpočtu Společně PRO Blansko 2022

Na Klepačově vyrůstá zastřešené posezení. Projekt zvítězil v loňském ročníku participativního rozpočtu. FOTO: archiv města

Celkem fotografií:  4

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení