Nové přemostění na Staré Blansko už pro automobily spojilo obě části města rozděleného tratí

19. prosince 2022, tiskové zprávy, přečteno: 3002×

Řidiči mohou od pondělí 19. prosince využívat nové přemostění na Staré Blansko. Spojnice, která překlenuje železniční trať a řeku Svitavu, se otevřela v 16:00 hodin, zatím ovšem pouze pro automobilovou dopravu a v režimu projíždíte stavbou. Na přemostění se bude pracovat až do března příštího roku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Průjezd probíhající stavbou bude zatím omezený maximální povolenou rychlostí na 30 km/h. Na mostě budou až do kolaudace probíhat dokončovací práce a stavba bude zatím uzavřena pro pěší,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Na stávající dopravní síť se přemostění napojuje pomocí okružních křižovatek, a to z jedné strany od ulice Svitavské (II/374 ) a z druhé strany od ulice Brněnské (III/37937). Mostní hlavní nosný ocelový oblouk má délku 77,6 metru s dvěma estakádními poli před a za, navrženými z předpjatého betonu. Celková délka nosné konstrukce je 158,4 metru. Výška mostu nad terénem činí 9 metrů, výška oblouku 12 metrů. 

„Zbývá ještě instalovat bezpečnostní zábradlí a protidotykovou ochranu nad železniční tratí. Na nájezdech z obou stran mostu jsou do té doby prozatím umístěná betonová svodidla. Předpokládáme, že v průběhu února či března by mohl být most kompletně dokončen včetně osazení zábradlí a terénních úprav. Poté může být spuštěn provoz i pro pěší,“ doplnil stavbyvedoucí Robert Škarecký.

Unikátní byla zejména metoda umístění nového mostu, nad řeku i trať totiž dělníci ocelovou část mostu  vysouvali z jednoho břehu na druhý po speciální rampě.

„Stavba nového přemostění je naprostým unikátem z hlediska stavebně technického řešení, ale také toho estetického. Přínos pro Blansko je neoddiskutovatelný. Po 70 letech odkládání, plánování a příprav se Blansko konečně dočkalo komfortního mostu, který užijí nejen motoristé pro rychlejší a bezpečný přístup na Staré Blansko s téměř třemi tisícovkami obyvatel. Podle mého názoru jde o nejdůležitější dopravní stavbu v novodobé historii tohoto města,“ uzavřel radní Jihomoravského kraje pro oblast dopravy a starosta Blanska Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Nové přemostění na Staré Blansko už je v provozu

Nové přemostění na Staré Blansko se otevřelo pro automobilovou dopravu. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  19

Spolu s mostem budu moci řidiči využívat na straně Starého Blanska také nové parkoviště pro osobní i nákladní automobily, plynulé dopravní napojení na stávající komunikace mají na obou stranách řeky zajistit okružní křižovatky. Omezení v nejbližších dnech skončí také na cyklostezce, která vede přímo pod mostem podél řeky Svitavy. Její část byla v místě stavby v uplynulém roce uzavřena.

Na otevření přemostění naváže od úterý 20. prosince také spuštění provozu nové autobusové linky IDS JMK č. 224, která s centrem propojí Staré Blansko i místní části Olešná a Hořice. Doplní tak stávající stávající linku č. 152, která nově spojí Blansko s Kuřimí přímo přes Šebrov. Podrobnosti najdete na webu IDS JMK. 

Předpokládaná cena akce byla ještě loni v červnu necelých 225 milionů korun bez DPH, během realizace stavby ale došlo k jejímu navýšení.

„Celkové náklady budou vyšší, než předpokládala uzavřená smlouva o dílo, přesné číslo budeme znát v řádu několika následujících týdnů. Navýšení souvisí nejen se zdražením stavebních materiálů po covidu, významnou roli tu hrála cena oceli z okupovaného Mariupolu. Pochopitelně se cena navýší také o práce, které projekt nepředpokládal a vyskytly se až během realizace stavby. Šlo zejména o nestabilní podloží a zajištění statiky na straně Starého Blanska,“ vysvětlil Hanák s tím, že zdroj financí poskytl Státní fond dopravní infrastruktury a Jihomoravský kraj.

Velkou část nákladů na stavbu pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Na výstavbě se spolu se Správou a údržbou silnic Jihomoravského kraje spolupodílí také město Blansko. Z rozpočtu města celkově půjde na náklady na realizaci stavby a výkupy pozemků více než 30 milionů korun. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení