Atletický stadion v Mlýnské ulici čeká další modernizace, úpravy vylepší zázemí atletům i fotbalistům

27. února 2023, tiskové zprávy, přečteno: 1330×

Dlouho připravovaná oprava běžeckého okruhu ale také úprava dalších částí stadionu v Mlýnské ulici na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka už má konkrétní podobu. Město chce práce na další etapě rekonstrukce stadionu, jejíž součástí bude také modernizace jednotlivých sektorů atletických disciplín či nákladná výměna tartanu běžeckého oválu, zahájit letos na jaře. Nyní vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele. Předpokládané náklady jsou 17,3 milionu korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Atletický stadion po dokončení modernizace poskytne nové či doplněné zázemí a vybavení pro nejrůznější disciplíny, kromě běhu také pro hod oštěpem, skok o tyči, skok daleký, trojskok, vrh koulí a podobně. Modernizován bude vodní příkop i vlastní atletický ovál, konkrétně jeho tartanový povrch. Atleti získají také nový úložný prostor pro nejrůznější sportovní pomůcky,“ popsala Leona Mazourková z investičního oddělení odboru správy a rozvoje města.

Modernizace stadionu přinese nový tartan, trávník fotbalového hřiště, stupně pro diváky i vybavení pro atletické disciplíny. Hotovo má být v září. FOTO: Michal Záboj

Dispozice sportoviště zůstanou zachované, jednotlivé sektory se ale budou modernizovat, vybavovat a osazovat bezpečnostními prvky. Rekonstrukce se dočká také travnatá hrací plocha, na které dojde k výměně stávajícího travního drnu a k pokládce nové vegetační vrstvy.

Součástí modernizace bude také dokončení rekonstrukce stávajících schodišťových stupňů podél jižní, západní a severní strany stadionu, které budou nahrazeny betonovou palisádou. Opravy se dočká i vstupní prostor u cykloboxů, kde stávající povrch nahradí dlažba.

„Letošní práce navazují na modernizaci z roku 2020, kdy areál získal díky šestimilionové investici nové oplocení, vybudovali jsme dva nové vjezdy a pětici vstupních branek pro pěší, novou hlavní bránu i nový střešní plášť a opláštění stěn tribuny. Poničené lavičky na tribuně nahradilo pět set nových sedaček, částečně vyspravit se podařilo také stupně pro stojící diváky v okolí hrací plochy, rekonstruovala se elektroinstalace. Nyní by na opravu okolí hrací plochy měly navázat úpravy vlastního sportoviště,“ doplnil starosta Blanska Jiří Crha a zmínil také nové zázemí sportovních aktivit s občerstvením a sociálním zázemím, které u vstupu na stadion město v roce 2020 opravilo za více než 16 milionů korun.

FOTOGALERIE
Stadion prošel modernizací již v roce 2020

Zrekonstruovaná tribuna. FOTO: archiv města

Celkem fotografií:  7

Aktuálně probíhá zadávací řízení, zhotovitel by měl být znám v průběhu března. Práce budou po konzultaci s atlety a v návaznosti na pořádané soutěže zahájeny v polovině května a potrvají až do konce září.

Právě kvůli rekonstrukci se ze stadionu přesune tradiční charitativní běh You Dream We Run (YDWR). Pro čtyřiadvacetihodinový štafetový běh město organizátorům nabídlo náhradní prostory v rekreační oblasti Palava nebo na oválu Sportovního ostrova. Spolek PROSEN se nakonec rozhodl červnovou akci přesunout do Ráječka.

„YDWR je skvělá akce, není ale primárně o běhu na tartanu. Díky obrovské účasti veřejnosti už podle mého přerostla možnosti blanenského atletického stadionu. Kromě Vyškova jsme jediným stadionem s tartanem na sever od Brna, kde je možné pořádat oficiální soutěže. Denně jej využíváme k tréninkům, v našem oddíle je na 130 atletů, pořádáme pravidelně oficiální soutěže atletického ale také školní soutěže,“ popsal Ondřej Ellinger z Atletického klubu Ludvíka Daňka.

„Potřebujeme, aby stadion fungoval primárně jako sportoviště. Když se v rámci YDWR griluje v sektoru vrhu koulí nebo skoku do výšky a na povrchu zůstávají mastné skvrny, které mohou způsobit zranění nebo vyřazení ze závodů pro nesplnění technických podmínek, je to špatně,“ doplnil Ellinger.

Modernizaci stadionu letos doplní také další etapa oprav budovy haly v Mlýnské ulici. Ta loni získala novou střechu, podařilo se zajistit také úpravy vnitřních prostor včetně hlediště a palubovky, předloni byla dokončena oprava sociálního zařízení a kanalizace. Na letošní rok je v plánu sanace vlhkosti, výměna části oken a také nová fasáda budovy. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení