Zastupitelé schválili optimalizovanou podobu nového krytého bazénu

20. června 2023, tiskové zprávy, přečteno: 3914×

Hlavní plavecký bazén s šesti drahami, výukový nerezový bazén s relaxačními prvky a integrovaným brouzdalištěm, vířivku, parní saunu, prohřívárnu ale také nerezový bazén pro plavání dětí od šesti měsíců má nabídnout nová budova blanenského krytého bazénu. Její podobu odsouhlasili zastupitelé na svém červnovém zasedání v úterý 20. června 2023. Pro hlasovalo všech 25 přítomných zastupitelů. Podpořili tak optimalizovaný návrh projektu novostavby krytého bazénu, který má vyrůst na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka.

Nový bazén nahradí stávající budovu krytých lázní, která je uzavřena z důvodu havarijního stavu. Podle původních plánů měla být součástí nové budovy také wellness část nebo fit centrum. Plány na vybudování moderní budovy zastupitelé původně odsouhlasili v prosinci 2019 s tím, že cena za novostavbu bude 276 milionů korun. S ohledem na krizi ve stavebnictví, růst cen stavebních materiálů i rekordní inflaci by ovšem za původní projekt nyní město zaplatilo více než 460 milionů korun bez dph, což je částka určená na investice města na několik let. Proto došlo k optimalizaci původních plánů a také k objemové redukci původně připravovaného objektu lázní.

Nové lázně nabídnou nerezový bazén s šesti drahami i výukový bazén s relaxačními prvky. Vizualizace: Centroprojekt Group a.s.

„I redukovaná verze krytého bazénu nabídne potřebné zázemí pro plavce, dostatečný počet drah pro plavecké oddíly, zázemí pro školní výuku či plavání nejmenších dětí nebo možnost relaxace pro širokou veřejnost. Nerezové bazény doplní společná prohřívárna, parní sauna, prostor pro občerstvení, sociální zázemí i šatnu s 210 skříňkami,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha.

Město chce záruku, že další nárůst cen na trhu už cenu nového bazénu nenavýší. Proto pro stavbu zvolilo takzvanou metodu Design and Build. Při ní se zhotovitel předem zavazuje k maximální ceně za dílo. „Díky metodě Design and Build je zhotovitel vázaný maximální cenou objektu – novostavba včetně technologií i zařizovacích předmětů nesmí přesáhnout částku 200 milionů korun bez DPH, cena včetně nákladů na demolici, přeložek inženýrských sítí či vybavení objektu by pak neměla přesáhnout 260 milionů korun,“ doplnil Jiří Crha s tím, že Blansko má část financí na výstavbu připraveno na účtech, další peníze chce získat už schváleným prodejem pozemků v průmyslové zóně. Město se také pokusí na stavbu bazénu získat dotaci z Národní sportovní agentury či dotaci od státu.

Hlavní bazén o velikosti 25 × 13,5 metrů i takzvaný výukový bazén o velikosti 10,5 × 5 metrů i další zázemí by měli plavci začít využívat na konci roku 2025, kdy město plánuje zahájit zkušební provoz. Krytý bazén by měl fungovat celoročně, v létě jej tak budou moci využívat také návštěvníci sousedního aquaparku.

FOTOGALERIE
Vizualizace plánované podoby nového krytého bazénu

 Vizualizace plánované podoby nového krytého bazénu. ZDROJ: Centroprojekt Group a.s. 

Celkem fotografií:  16

Nová budova bude energeticky úsporná, využívat bude mimo jiné také obnovitelné zdroje jako je fotovoltaika, využívat se budou tepelná čerpadla, záložně pak plynový kotel či elektrokotel. Součástí původního projektu nového bazénu bylo společné energocentrum pro všechny objekty Sportovního ostrova Ludvíka Daňka. Nyní město zvolilo decentralizaci vytápění jednotlivých objektů a sportovišť. S demolicí stávajícího objektu tak nebude nutné čekat až do vybudování nového energocentra. Zimní stadion, sportovní hala v Mlýnské ulici a další sportoviště na sobě navíc nebudou energeticky závislá.

Zadávací dokumentace pro systém Design and Build by měla být zpracována do letošního srpna, na podzim by mělo navázat výběrové řízení na dodavatele novostavby. Ten pak může ihned po ukončení výběrového řízení zahájit demolici objektu, na kterou už je nyní vydáno povolení. Na jaře či v létě 2024 by pak měly začít stavební práce, zkušební provoz je pak naplánovaný na konec roku 2025.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení