Stavbu přemostění na Staré Blansko zachycuje časosběrné video

13. července 2023, tiskové zprávy, přečteno: 1024×

Blansko má od letošního roku novou dominantu – most spojující centrální část města se Starým Blanskem. To bylo dosud napojeno pomocí jediné komunikace křižující železniční koridor. Nové přemostění nad řekou Svitavou i tratí umožňuje spojení nezávislé na provozu na železnici. Jeho stavbu po celou dobu od července 2021 do konce letošního května snímala kamera. Podívejte se na videa, která zachycují vše od předání staveniště po ukončení prací, včetně unikátního výsuvu ocelové konstrukce nad železniční trať a řeku Svitavu.

Most se napojuje pomocí nového kruhového objezdu na Svitavskou ulici na levém břehu řeky Svitavy a klene se přes koryto řeky a železniční koridor na pravý břeh. Tam se pomocí další okružní křižovatky napojuje na Brněnskou ulici a tvoří spojnici také s tamní průmyslovou zónou na Starém Blansku. Umožňuje rychlý zásah jednotek IZS i pohodlné spojení téměř třem tisícům obyvatel Starého Blanska. Ti dosud museli čekat na úrovňovém křížení trati, kde byly závory ve špičce stažené i 45 minut z hodiny.

Hlavní nosný ocelový oblouk mostu měří 77,6 metrů. Součástí mostu jsou na obou betonová předpolí, celková délka nosné konstrukce přmostění tak měří 158,4 metrů. Most se tyčí devět metrů nad terénem, výška oblouku je 12 metrů.

Kvůli zachování provozu na hlavním koridoru mezi Českou Třebovou a Brnem bylo nutné mostní ocelovou konstrukci postavit na pravém břehu řeky Svitavy, na levý břeh jej stavebníci složitě vysunovali několik týdnů po speciální rampě. Výsuv probíhal hlavně v noci, kdy byl na trati omezený provoz. Vše komplikovalo to, že most je kvůli prostorovým omezením ve směrovém i výškovém oblouku.

Podívejte se na video z výsuvu přemostění:

Stavba začala v polovině července 2021, od poloviny prosince 2022 mohou nový most využívat motoristé. Definitivní předání stavby se uskutečnilo na konci května 2023.

Investorem přemostění byl Jihomoravský kraj. Spolupodílelo se i město Blansko, které financovalo zejména výkup pozemků a také projektovou dokumentaci. Velká část peněz putovala ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Náklady na stavbu činily asi 348 milionů korun.

Podívejte se na šestiminutový záznam z 22 měsíců trvající stavby:

Autor videí: Stanislav Mrázek

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení