Město otevřelo zmodernizovaný sportovní stadion v Mlýnské ulici

16. října 2023, tiskové zprávy, přečteno: 1892×

Největší investiční akce Blanska pro letošní rok už je dokončená. Vedení města spolu se zástupci sportovních klubů i zhotovitele v pondělí 16. října odpoledne slavnostně otevřelo zmodernizovaný atletický a fotbalový stadion v Mlýnské ulici. Práce, které trvaly téměř pět měsíců, si vyžádaly investici ve výši 21 milionů korun. Blansko díky tomu má nejnovější a nejmodernější atletický stadion v Jihomoravském kraji na sever od Brna. Denně jej využívají atleti a fotbalisté ale také sportující veřejnost.

Kompletní obměny svrchních tartanových vrstev se dočkal povrch běžeckého oválu, obměnil se trávník celého fotbalového hřiště, nové jsou povrchy sektorů jednotlivých atletických disciplín. Součástí projektu byla také rekonstrukce schodišťových stupňů navazujících na zastřešenou tribunu, které slouží jako zázemí pro diváky. Dokončené je i vydláždění vstupní části do areálu sportoviště.

Sportovní stadion využívají fotbalisté z FK Blansko a hned dva atletické oddíly – členové Atletického klubu Ludvíka Daňka a sportovci z Atletického a triatlonového oddílu Fénix Sport Blansko. Spolu se zhruba 350 členy atletických oddílů v Blansku trénuje také například blanenská sportovkyně Pavlína Štoudková, úřadující mistryně ČR v běhu na 800 metrů a držitelka celé řady dalších medailí. Přístup na stadion má ale i široká veřejnost.

„Tartan už byl v havarijním stavu a opravy nešlo dál odkládat. Atletický a fotbalový stadion denně využívají desítky sportovců, zejména dětí, pořádají se zde závody i olympiády škol. Jsem rád, že se podařilo najít potřebných 21 milionů v rozpočtu i přes to, že město nezískalo na modernizaci stadionu dotaci, a přes komplikace, které se objevily v začátcích rekonstrukce,“ uvedl starosta Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Otevření zrekonstruovaného atletického stadionu Mlýnská

Otevření zrekonstruovaného atletického stadionu Mlýnská. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  41

Po zahájení prací se odhalily potíže s podkladovými vrstvami i podložím. Najevo vyšlo také větší opotřebení tartanu, než se předpokládalo. „Práce jsme zahájili demolicí stávajících sektorů atletických disciplín včetně tartanových povrchů, obrub ale také asfaltových podloží. Běžecký ovál získal nový polyuretanový povrch, namísto retopingu se v celé délce položila nová podložka a provedl se nástřik EPDM vrstvy. Na fotbalovém hřišti jsme museli shrnout stávající travní drn, revitalizovali jsme vegetační vrstvy a poté založili nový travní koberec,“ popsal Pavel Vaňha, ředitel oblasti Sportovní povrchy společnosti Swietelsky stavební, která byla zhotovitelem.

„Právě po odstranění asfaltových vrstev sektorů pro atletické disciplíny, zejména pro skok o tyči a skok do výšky, jsme objevili železobetonovou desku, která komplikovala výškové napojení na běžecký ovál. Ukázalo se také, že celé podloží má špatnou únosnost, proto bylo nutné je zasanovat,“ doplnila Sylva Vágnerová, která měla projekt na starosti.

Po necelých pěti měsících je hotovo. Atleti první trénink na opraveném povrchu zahájili jen pár desítek minut po slavnostním otevření stadionu. „Všichni už se hodně těšili. Atletická příprava teď bude o dost jednodušší, během oprav jsme trénovali hned na několika místech po celém Blansku, na hřišti ZŠ Erbenova, obchodní akademie a střední zdravotnické školy i v atletickém sektoru stadionu v Údolní ulici, na některé disciplíny nám ale úplně chybělo zázemí. Tady máme vše potřebné, včetně nového kontejneru, který využijeme pro skladování překážek a dalšího vybavení,“ shrnul Ondřej Ellinger, předseda Atletického klubu Ludvíka Daňka.

Na jaře, až bude ve finální podobě trávník, se na stadion přesune také sektor pro hod diskem a hod kladivem z prostoru v Údolní ulici.

Podívejte se na průběh rekonstrukce:

FOTOGALERIE
Rekonstrukce atletického stadionu Mlýnská

Stav stadionu před rekonstrukcí, která začala v květnu 2023. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  40

Fotbalisté zatím nově vysetý trávník využívat nemohou, sportoviště ale v další části nabízí také umělý trávník, který využívají. „Fotbalisté musejí počkat, až vzejde tráva. Na jaře přijdou na řadu další potřebné práce, například dosetí travního semene. Kdy bude vše hotovo a trávník bude schopný finální zátěže, bude hodně záviset na počasí, první zápasy by se na něm ale měly odehrát na jaře,“ odhaduje Sylva Vágnerová, která měla projekt modernizace na starosti.  

FOTOGALERIE
Opravy školních hřišť

Hřiště u ZŠ TGM dostalo nový povrch. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  15

Kromě sportovního stadionu v Mlýnské ulici město v uplynulých týdnech dokončilo také kompletní rekonstrukci hřiště s umělým povrchem u ZŠ TGM a nový nástřik atletického oválu na sportovním hřišti ZŠ a MŠ Dvorská.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení