Vítězem participativního rozpočtu je park v Salmově ulici

5. prosince 2023, tiskové zprávy, přečteno: 2025×

Známe vítěze letošního ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. V konkurenci dalších sedmnácti projektů, o kterých letos obyvatelé Blanska hlasovali, uspěl projekt, který počítá s vybudováním nového parku v Salmové ulici. Navrhovatelka Lenka Součková chce prostor se vzrostlými stromy doplnit o altán, lavičky nebo herní prvky, aby se park stal atraktivním místem zejména pro ty, kteří žijí v okolí.

Celkově se do letošního ročníku zapojilo 1752 hlasujících, on-line hlasovalo  946 lidí, tištěné lístky využilo 806 hlasujících. Park v Salmově ulici podpořilo 358 obyvatel města, druhé místo obsadil návrh na Venkovní úpravy areálu Veranda na Obůrce s 320 hlasy, na třetím místě skončilo Osvětlení Ježkova nábřeží 262.

Radní vzali na svém jednání v úterý výsledek hlasování na vědomí. K realizaci vítězného projektu by mělo dojít příští rok, v rozpočtu, jehož návrh budou zastupitelé schvalovat na svém prosincovém jednání, je pro vítěze Společně PRO Blansko vyčleněno 700 tisíc korun.  

Vizualizace možné budoucí podoby prostranství parku v Salmově ulici. Zdroj: Lenka Součková

„Travnatá plocha se vzrostlými stromy na Salmové ulici mezi domy č. 16 až 18 je od prvopočátku svého vzniku využívána obyvateli z okolí pouze k venčení psů. Navrhla jsem, aby tato plocha byla vužita jako park vhodný k procházkám a odpočinku například seniorů, lidí s dočasným nebo trvalým pohybovým hendikepem, nebo obecně k sousedskému setkávání,″ vysvětluje Lenka Součková s tím, že park by po úpravách mohl vhodně navázat na workoutové hřiště a dětské hřiště, které se v lokalitě nachází. 

Místo by pode ní měla doplnit také informační tabule se zajímavostmi o starohraběnce Marii Alžbětě Salm-Reifferscheidt-Raitz, coby představitelce rodu, jehož jméno ulice nese. Detail projektu najdete zde.

„Výsledek hlasování samozřejmě respektujeme a jsme připravení vítězný projekt v příštím roce zrealizovat. Je potěšující, že letošní ročník participativního rozpočtu vzbudil takový zájem veřejnosti. Nápady na vylepšení a doplnění veřejného prostoru vždy vítáme. Opět se pokusíme, podobně jako v předchozích ročnících, inspirovat také náměty, které nevyhrály, ale město by je mohlo zrealizovat mimo participativní rozpočet,″ doplnil starosta Blanska Jiří Crha s tím, že od roku 2019 už město takto zrealizovalo více než desítku nápadů.

Do hlasování v letošním ročníku Společně pro Blansko postoupilo 18 projektů, další tři přihlášené návrhy nepostoupily do fáze hlasování, protože nesplnily některé z pravidel participativního rozpočtu. Všechny projekty byly zveřejněny na webových stránkách města a ve Zpravodaji města Blanska, na Facebooku nebo na panelech rozmístěných na několika místech v centru města, odkazy na projekty byly doplněny také přímo na místech, kterých se vylepšení týkala.

Celkové pořadí v hlasování Společně PRO Blansko 2023:

Pořadí

Název projektu

Počet hlasů

1.       

Park v Salmově ulici

358

2.      .

Venkovní úpravy areálu Veranda na Obůrce

320

3.       

Osvětlení Ježkova nábřeží

262

4.       

Zvelebení prostoru u skautských kluboven v ulici Růžové

261

5.       

Rekonstrukce historické kašny na Starém Blansku

216

6.       

Streetballové hřiště pod dopravákem

215

7.       

Dětský Pumptrack Blansko – Sportovní ostrov

207

8.       

DiscGolf Blansko

178

9.       

Kuličkové hřiště

170

10.    

Pro Skatepark Blansko, Minirampa a osvětlení

161

11.    

Projekt kruhový objezd v Blansku – jinak

132

12.    

Pořízení plovoucích vodních prvků na přehradu v RO Palava

108

13.    

Dětské hřiště poblíž autobusové a hl. železniční stanice

96

14.    

Lavička Jindřicha Wankla před blanenským zámkem

77

15.    

Revitalizace sportovního areálu za ZŠ Salmova

76

16.    

Lavička na přehradě (rekreační oblast Palava)

76

17.    

První parkourové hřiště v Blansku

66

18.    

Hravé chodníky

63

Zajímavostí letošního ročníku je, že v každé z obou forem hlasování obyvatelé podpořili zcela odlišné projekty. V on-line hlasování by zvítězilo Zvelebení prostoru u skautských kluboven v ulici Růžové s 236 on-line hlasy, následované Osvětlením Ježkova nábřeží s 225 on-line hlasy a Dětským Pumptrackem na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka s 199 on-line hlasy. Celkové pořadí ovšem po ukončení hlasování zamíchali právě hlasující pomocí tištěných lístků, kteří podpořili jiné projekty: Park v Salmově ulici (318 hlasů na tištěných lístcích), Venkovní úpravy areálu Veranda na Obůrce (192 hlasů) nebo Streetballové hřiště pod dopravákem (86 hlasů).

Podrobnější informace o letošním ročníku najdete zde.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení