Občanský průkaz jako cestovní doklad do států EU

28. října 2005, zprávy z MěÚ, přečteno: 6230×

Ministerstvo vnitra ČR upozorňuje, že dne 1. ledna 2006 nabývá účinnosti ustanovení § 41a zákona č.329/1999 Sb., o cestovních dokladech, ve znění pozdějších předpisů, kde je uvedeno: „K opuštění území k cestě do států Evropské unie lze jako cestovní doklad použít i občanský průkaz (dále jen OP) se strojově čitelnými údaji, pokud nemá oddělenu vyznačenou část.“ Z uvedeného vyplývá, že od 1. ledna 2006 již nelze k cestám používat OP typu identifikační karty bez strojově čitelných údajů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dále je třeba upozornit na skutečnost, že mohou vzniknout problémy při společném cestování dětí zapsaných v OP rodičů, pokud tyto děti nebudou mít vlastní cestovní doklad. Dítě zapsané v OP rodiče neprokáže státní občanství, neboť do OP se zapisují i děti — cizinci. Na rozdíl od OP se do cestovního pasu rodičů zapisují pouze děti, které jsou státními občany České republiky.

Dalším rozdílem je, že se do OP rodičů zapisuje místo data narození a pohlaví rodné číslo dítěte. Rodné číslo, jakožto vnitrostátní identifikační údaj, může být nesrozumitelné pro cizí státní orgány.

Z uvedených důvodů nedoporučujeme cestování dětí zapsaných v občanském průkazu rodičů bez vlastního cestovního dokladu.