Základní školy čekají o prázdninách opravy

11. července 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4365×

Zatímco žáci si budou užívat prázdnin, pro školní zařízení nastává nejvhodnější čas pro údržbové práce a opravy většího charakteru. Čekají je milionové investice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Do konce prázdnin dostanou všechny školy nový nábytek za celkovou sumu 1 mil. Kč. Tato položka byla plánována v rozpočtu Města Blansko na tento rok.

Do údržby základních škol bude investována částka přes 3 mil. Kč. ZŠ Erbenovu čeká oprava části střechy. Kupoval se také nový konvektomat do školní kuchyně (262 tis. Kč). Na ZŠ T. G. M. proběhne oprava přibližně třetiny střechy. A to kompletní výměna laťování, přidání fólie a pokládka nové krytiny. Jeden milion korun bude stát rekonstrukce zdejší kotelny.

ZŠ Dvorská je zařazena mezi bezbariérové školy. Přístup do všech pater byl již zbudován, nyní přibude bezbariérové sociální zařízení. V ZŠ Salmově bude rovněž rekonstruována část sociálního zařízení pro chlapce a děvčata. Na ZŠ v Dolní Lhotě bude opravena část střechy a podlaha v tělocvičně.

Jen o něco nižší částka bude investována do údržby mateřských škol, a to 2,2 mil. Kč. Za ni se v MŠ v Těchově vymění okna, v MŠ Rodkovského proběhne zasklení terasy, oprava sociálního zařízení a výměna oken v kuchyni. Ve vedlejší budově pak sanační práce na omítce, oprava zděného plotu a oprava sociálního zařízení pro personál.

V mateřské škole na ulici Divišově se uskuteční druhá část výměny oken, první strana budovy byla udělána loni. V MŠ na ulici Údolní pak rekonstrukce první části umýváren, na ulici Dvorské zasklení terasy a rekonstrukce sociálního zařízení.

Školní hřiště u mateřských a základních škol byla vybavena herními prvky. Ty nejsou právě nejlevnější, protože musí splňovat přísné podmínky, odpovídat legislativě. Utratilo se za ně celkem 1,5 mil. Kč. „Kdo co požadoval, to dostal. Do výběru nijak nezasahujeme. Necháváme to na ředitelkách jednotlivých škol, aby si samy řekly, co by se dětem nejvíc líbilo,“ uvedla Jaroslava Musilová, která má údržbu školních zařízení na MěÚ na starost. Nových herních prvků si mohou užívat děti v MŠ Těchov, MŠ Rodkovského (zde byly doplněny dopadové plochy a jeden balanční prvek), v MŠ Divišově, u ZŠ Erbenovy, ZŠ T. G. M. a u školky v Dolní Lhotě.

školka v Dolní Lhotě
Zahrada školky v Dolní Lhotě. Foto: S. Mrázek

Na posledním zasedání zastupitelstva bylo schváleno 600 tis. Kč na rekonstrukci fotbalových kabin na hřišti Údolní. K této částce přispěje Jihomoravský kraj dotací 200 tis. Kč. Do sportovních zařízení pak bylo investováno na Obůrce a v Horní Lhotě, kam byly zakoupeny herní prvky.

Cca 300 tis. Kč bylo již vydáno na údržbu kulturních zařízení – nátěr střechy na budově kina a dále se projekčně připravuje bezbariérové řešení Kina Blansko. Za 800 tis. Kč budou v průběhu léta vyměněna okna na budově Galerie města Blanska a Městského klubu důchodců.

Jako téměř všude, i zde se projektuje, aby bylo možné co nejvíce využít dotace z Regionálního operačního programu Evropské unie. Zpracována a podána je projektová dokumentace k žádosti o dotace na rekonstrukci zahrady u MŠ Údolní. Výsledek by měl být známý průběhu července. Velkou akcí bude také zateplení škol Salmova, Dvorská a MŠ Údolní. I pro ně se musí zpracovat projektová dokumentace, energetické audity a další potřebné podklady k žádostem z operačního programu životní prostředí. Některé projekty už jsou připravené k podání žádosti, např. na odborné učebny ve všech základních školách a na keramickou dílnu pro MŠ.