Rada schválila podmínky pro prodej bytů

12. září 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4512×

Pracovníci odboru komunální údržby vytvořili obecná pravidla pro prodej bytů v majetku Města. Tento prodej nyní posvětila i rada přijetím usnesení č. 36, v němž souhlasí s prodejem bytových domů, ve kterých minimálně 75 % nájemců vyjádřilo svůj zájem o odprodej.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Domy, kde 75 % nájemců souhlasilo s prodejem, jsou: Bezručova 5, Chelčického 48, Údolní 13, Údolní 15, Údolní 17, Údolní 23, 9. května 20, 9. května 24, 9. května 26, Sadová 46. Podmínky umožňují několik způsobů prodeje. Kromě prodeje fyzickým osobám také právnickým osobám – bytovým družstvům do podílového spoluvlastnictví a upřesňují mnoho dalších věcí.

Město si nechalo zpracovat znalecký posudek na jeden z bytových domů, aby bylo možné reálně spočítat a stanovit cenu za jednu bytovou jednotku. Ta nesmí odporovat pravidlům Evropské unie, která zakazují veřejnou podporu při prodeji obecního majetku. Prodávané byty jsou vesměs 1+1 a předpokládaná prodejní cena těchto jednotek se pohybuje kolem 236.000 Kč.

„Prosazuji to, abychom se před samotným prodejem sešli se zájemci o koupi bytů, abychom předešli informačnímu šumu a nesprávným výkladům. Vysvětlit jim vše ohledně prodeje, možnosti půjček, hypoték, výhody. Ozývají se mj. již finanční ústavy, které mají zájem spolupracovat a nabízejí za výhodných podmínek půjčky,“ uvedl místostarosta Mgr. Ivo Polák.

Z cca 780 bytů, které Město vlastní, mají nájemníci zájem odkoupit asi 200 bytových jednotek. Radou doporučená pravidla musí ještě schválit zastupitelstvo, které se tímto bodem bude zabývat na nejbližším zasedání v úterý 16. září.