Vyplácené dávky zdravotně postiženým občanům

5. prosince 2008, zprávy z MěÚ, přečteno: 4670×

Odbor sociálních věcí, oddělení dávek pro zdravotně postižené věnuje péči zejména osobám těžce zdravotně postiženým a osobám se sníženou schopností péče o vlastní osobu. Rozhoduje o poskytování mimořádných výhod a dávek pro tyto skupiny občanů z titulu obce s rozšířenou působností.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Občanům s těžkým zdravotním postižením jsou poskytovány jednorázové i opakované dávky, které slouží ke zmírnění, odstranění nebo překonání následků tohoto postižení.

  • Příspěvek na opatření zvláštních pomůcek byl do konce října vyplacen celkem 15 příjemcům v celkové výši 460.991 Kč. Tyto prostředky jsou nejčastěji použity na pomůcky umožňující sebeobsluhu a samostatný pohyb, např. na schodolez, na pomůcky pro rehabilitaci nebo pomůcky pomáhající v kontaktu a získávání informací osobám se smyslovým postižením. V roce 2008 byl poskytnut také jeden příspěvek na opatření vodícího psa, jehož výše činila téměř 190.000 Kč.
  • Příspěvek na zakoupení a celkovou opravu motorového vozidla se poskytuje občanům s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí. V letošním roce byl dosud příspěvek na zakoupení vozidla přiznán 25 osobám a vyplaceno bylo 2.066.031 Kč.
  • Příspěvek na provoz motorového vozidla byl do konce října vyplacen 1774 příjemcům ve výši přesahující 11 mil. Kč. Tento příspěvek je poskytován na období jednoho roku občanu, který je vlastníkem nebo provozovatelem motorového vozidla, je držitelem mimořádných výhod II. nebo III. stupně a toto vozidlo používá pro pravidelnou dopravu sebe nebo osoby, která dané podmínky splňuje.
  • Příspěvek na individuální dopravu se poskytuje občanu s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí a občanu úplně nebo prakticky nevidomému, který se pravidelně individuálně dopravuje. Příspěvek se poskytuje na kalendářní rok a jeho výše činí 6.500 Kč. Do konce října byl tento příspěvek přiznán 25 žadatelům.
  • Příspěvek na úhradu za užívání bezbariérového bytu je vyplácen měsíčně, a to celkem 6 příjemcům.
  • Příspěvek úplně nebo prakticky nevidovému vlastníku vodícího psa je vyplácen měsíčně 4 příjemcům, a to na krmivo pro tohoto psa.

Mimořádné výhody pro těžce zdravotně postižené občany jsou poskytovány podle druhu a stupně zdravotního postižení. V letošním roce byl přiznán I. stupeň mimořádných výhod 178 žadatelům, II. stupeň 144 žadatelům a III. stupeň 36 žadatelům. Průkazky mimořádných výhod si ovšem všichni vystavit nenechají, a to zejména ti, kterým byl přiznán I. stupeň mimořádných výhod. Ze 178 přiznaných výhod I. stupně si vyzvedlo průkaz TP jen 32 osob. Průkazů ZTP bylo vydáno 142 a průkazů ZTP/P 31.

Příspěvek na péči je vyplácen měsíčně více než 1.500 občanům v celkové výši téměř 7 mil. Kč měsíčně.

Celkem bylo od začátku roku 2008 do konce října na dávkách pro zdravotně postižené občany vyplaceno více než 83 mil. Kč.