Město čekají zřejmě další úsporné škrty

24. srpna 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3201×

Na zasedání rady je připravena informace o aktuálním stavu naplňování rozpočtu a také několik úsporných opatření ke schválení. Ta bude následně schvalovat zastupitelstvo. Celkové úspory činí kolem 19 milionů korun. Už dnes se ale hovoří o tom, že nemusí být poslední.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zatímco 19milionové úspory teprve míří do rady města ke schválení, ministerstvo financí vydalo další predikci, na jejímž základě bude nutné ještě uspořit asi další dva miliony.

Že to nebude jednoduché, starostka Jaroslava Králová ví. „Už teď se šetří, kde se dá. Pokud je to jen trochu možné, nenabíráme žádné nové zaměstnance. Využíváme např. pracovních sil ve spolupráci s úřadem práce,“ zmiňuje jedno z mnoha úsporných opatření.

„Neustále s vedoucí finančního odboru paní Kolouchovou sledujeme, jak se nám naplňuje příjmová část rozpočtu. Na jednotlivých odborech jsme museli ponižovat výdajovou část rozpočtu, ale i hledat nějaké zdroje příjmů. Např. z poplatků, abychom ji upravili podle skutečnosti,“ vysvětluje starostka.

Příjmová část se naplní např. prodejem domu na ulici Vodní. Naopak nečekanou dírou do výdajové stránky je nedávné rozhodnutí soudu o vrácení cca 800 tis. Kč obci Spešov. „Bylo to ale vyhodnoceno na základě formálního pochybení státu a ne Města Blansko, proto momentálně zvažujeme, zda budeme tyto prostředky žádat po státu,“ doplnila informaci starostka.