Rada zmírnila podmínky pro prodej bytů a domů

20. října 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3387×

Byty si nyní odkoupí zájemci v tom domě, v němž projeví zájem alespoň čtvrtina nájemníků. Dříve byla nutná polovina.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zájemci by měli podávat žádosti ve dvou vlnách. Jedna již skončila, druhá právě finišuje. „Navštívil jsem všechny domy určené k prodeji a sděloval nájemníkům tuto skutečnost. Upozorňoval jsem také na to, že je to jediný ústupek z daných podmínek,“ říká místostarosta Lubomír Toufar. Na radnici zatím dorazilo 63 žádostí o odkup bytu. Těch se prodává asi 500 ve dvaceti domech.

Vedení Města vidí v prodeji hned dvě výhody. Na jednu stranu vyhoví lidem a umožní jim byty si odkoupit. Na druhou bude možné ze získaných peněz pomocí dalších dotací opravit zbývající domy. Odhadují, že čtvrtina až třetina bytů se prodá. Za 100 prodaných bytů utrží Město do fondu oprav cca 25 mil. Kč.

Další postup vzejde ze situace v jednotlivých domech. Pokud si někde zájemci odkoupí byty, nebudou v tomto domě další nájemní byty po uvolnění pronajímány, ale rovnou odprodávány. Tentokrát už ale ne za sníženou cenu, ale obálkovou metodou nejvyšší nabídce.

V domech bude tedy kombinace nájemníků Města a vlastníků bytů, což by podle některých mohlo působit problémy. „Podobný princip funguje již v bytovém domě na Jasanové 24, kde je část bytů v osobním vlastnictví nájemníků a část Města Blansko,“ odmítla obavy z tohoto uspořádání starostka Jaroslava Králová.