Město komunikuje přes datové schránky

5. listopadu 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3901×

Nový způsob elektronické komunikace mezi firmami a státní správou a samosprávou, tzv. Datové schránky, uvedlo do provozu Město Blansko 27. října 2009.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město používá v rámci odborů různé systémy a šlo především o to připravit vše co nejlépe, a to tak, aby nemusely být zprávy došlé do datové schránky vytištěny na papír, ale aby mohly být v rámci úřadu zasílány elektronicky a všechny v úřadu používané programy je uměly přijmout a pracovat s nimi. To vše v návaznosti na používanou elektronickou spisovou službu.

datova_schranka_01
Datovou schránku Města Blansko zprovoznila starostka Jaroslava Králová v úterý 27. října. Foto: J. Kupčík

Příprava na vnitroorganizační elektronickou komunikaci mezi jednotlivými odbory městského úřadu trvala několik měsíců. „Prováděli jsme poměrně důkladné i dlouhé testování, takže až na drobné problémy, které jsme odladili v minulém týdnu, bylo v pondělí 2. listopadu vše v pořádku. Tzn. že zprávy odcházejí a přicházejí přes spisovou službu bez problémů, rovněž napojení externích agendových systémů funguje uspokojivě,“ potvrdil zatím bezproblémový chod Radim Bláha z oddělení informatiky.

Datové schránky mají i městské příspěvkové organizace. Zřízeny již byly pro mateřské školy, na jejich zprovoznění čekají základní školy, kulturní středisko, muzeum a městská knihovna.

Datové schránky jsou povinné pro všechny organizace zapsané v obchodním rejstříku. Dobrovolně si je mohou zřídit i fyzické osoby.