Nemocnice musí chránit své pacienty i před zloději

6. června 2010, tiskové zprávy, přečteno: 3429×

Blanenská nemocnice přijala v rámci příprav na akreditaci zásadní opatření, kterými se řadí mezi přední nemocnice v zabezpečování soukromí pacientů v Jihomoravském kraji. Zmiňovanou akreditaci SAK ČR (Spojená akreditační komise České republiky) naplňuje v kraji prozatím jedno zdravotnické zařízení, a tím je Masarykův onkologický ústav v Brně.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Cedulky se jmény pacientů na informačních tabulích přede dveřmi lůžkových oddělení blanenské nemocnice jsou minulostí. Návštěvy si tak musí informace o tom, kde leží jejich rodinný příslušník nebo známý získat přímo u sloužícího lékaře nebo sestry na konkrétním oddělení. Druhou možností je pak informace dostat od osoby určené samotným pacientem, která má právo zjišťovat zdravotní stav pacienta.

„Na jednotlivých odděleních leží pacienti s více či méně vážnými zdravotními problémy a ve svém stavu jsou náchylnější k vlivům z vnějšího prostředí. Vlastní opatření nám tak umožní mít nejen lepší přehled o návštěvách, ale výrazně také eliminujeme riziko nákaz, infekcí a v neposlední řadě také krádeží,“ slibuje si od větší ochrany pacientů ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková. Ne všichni pacienti si navíc návštěvy přejí. Často se totiž nachází ve fyzickém i psychickém rozpoložení, ve kterém nechtějí být viděni.

Podle vedení nemocnice je veřejnost postupem nemocnice zaskočená a lidé si na novou situaci zvykají pomalu. Opatření je přímo spjaté s posilováním práv hospitalizovaného pacienta a do budoucna se stane standardem v každém zdravotnickém zařízení v České republice. Lidé si totiž na zvýšené soukromí a ochranu v českých nemocnicích teprve zvykají.

Hlavním smyslem bezpečnostního opatření je tak zvýšení soukromí pacientů, ale i ochrana jejich majetku. Stále častěji se totiž objevují případy, kdy si zloděj nejprve ověří, že je oběť hospitalizována v nemocnici, a pak už jde do jeho prázdného bytu najisto.

Zlepší se komunikace se zdravotnickým personálem

V České republice je nemocnice v Blansku jedním z mála zdravotnických zařízení, které k tomuto kroku přistoupilo. V sousedním Německu, Rakousku a v dalších zemích jde však o běžnou záležitost, která je známkou kvalitní zdravotnické péče.

„U nás lidé neumí komunikovat s lékaři o stavu pacienta. Neuvědomují si, že je důležité vědět, jak se mohou k pacientovi na návštěvě chovat, jak dlouho je na návštěvě vhodné setrvat, zda návštěvou neruší ostatní pacienty na pokoji, v jakém počtu a frekvenci návštěvy realizovat, jak je na tom pacient nejen po fyzické stránce, ale také psychicky. To jsou právě důležité informace, které se návštěvy při ohlášení na sesterně dozvědí,“ vidí další pozitiva opatření ředitelka Danihelková. Personál tímto také získává naprostý přehled o pohybu cizích osob na oddělení.

Nemocnicí v Blansku projde ročně na tři čtvrtě milionů pacientů a v Jihomoravském kraji patří mezi nejmodernější zařízení s odbornou péčí na vysoce profesionální úrovni. V současné době se nemocnice připravuje na další akreditaci v systému bezpečnostních procesů.

MUDr. Vladimíra Danihelková
ředitelka nemocnice
tel. 516 838 100