Bezdomovci jsou na úřední adrese v menšině

4. února 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 4792×

Úřední adresa nebo sídlo ohlašovny, zde jsou hlášeni lidé nejen bez trvalého pobytu, ale i ti, kteří tím řeší hrozící exekuci nebo chtějí získat nějaké výhody. Další skupiny zde co do počtu již dávno předběhly dříve početnější skutečné bezdomovce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Dnes máme na úřední adrese 453 občanů. Každé rušení trvalého pobytu probíhá ve správním řízení. Začínali jsme na 20–30 správních řízeních za rok. Dnes jich máme přes 140. V rámci celého správního obvodu je takto registrováno 1.048 lidí,“ cituje statistiku vedoucí odboru vnitřních věcí Radek Gajdošík.

Důkazní stránka je na žadateli, který žádá o zrušení trvalého pobytu někoho. Dokazování je složité a výsledkem je to, že dojde k zrušení trvalého pobytu na nějaké adrese. Takový občan „spadne“ na tzv. úřední adresu, tzn. na sídlo ohlašovny, a má povinnost si do 15 dnů vyměnit občanský průkaz. Změna adresy je víceméně evidenční záležitost. Odbor toto řeší jako změnu jen z pohledu evidence a správního řízení, ale již neřeší další dopady, které z toho mohou vzniknout.

„Nerad slyším, že máme na úřední adrese 450 bezdomovců. Tak tomu vůbec není. Bezdomovci mají také trvalé pobyty, ani ne třeba na úřední adrese, ale je to o způsobu života, který si zvolili. Dnes jsou již v naprosté menšině. Registrováni jsou tady hlavně občané, kteří mají nějakou obavu o existenci, obavu z exekuce, řeší tím osobní a rodinné vztahy nebo z důvodu spekulací pro získání nějakých výhod,“ vysvětluje Gajdošík.

Jednou z výhod bylo i to, že dříve občané registrovaní na ohlašovně nemuseli platit poplatek za třídění a svoz odpadu. To ale změnila vyhláška a tito lidé již nejsou od tohoto poplatku osvobozeni. I když jsou zde sice nedoplatky, jednalo by se v tomto počtu lidí již o poměrně velký únik plateb do rozpočtu Města a byli by znevýhodněni občané, kteří řádně platí a museli by to platit i za ně,“ objasnil důvody vedoucí ke změně vyhlášky starosta Lubomír Toufar.