Domovní čistírny odpadních vod

30. dubna 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 5114×

Pokud není v obci, kde se staví nový rodinný dům, vybudována obecní čistírna odpadních vod (ČOV), tak se u způsobu likvidace odpadních vod investor domu prakticky rozhoduje mezi realizací jímky na vyvážení (žumpy) anebo domovní ČOV.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V případě, že se k likvidaci odpadních vod stavebník rozhodne vybudovat domovní ČOV, která podle platného vodního zákona představuje vodní dílo, měl by vybírat typ označený certifikátem CE. K provedení stavby takové domovní ČOV postačí její ohlášení příslušnému vodoprávnímu úřadu.

Pokud si však vybere domovní čistírnu, která označení CE nemá, musí stavebník požádat vodoprávní orgán o povolení její stavby včetně povolení vypouštění odpadních vod do příslušného recipientu, tzn. veřejné kanalizace anebo vodního toku, v ojedinělých případech (v místech, kde není vhodný recipient) po předchozím kladném hydrogeologickém posouzení i do vod podzemních.

Z ročních přehledů odboru životního prostředí MěÚ Blansko, který je vodoprávním úřadem pro správní obvod obce s rozšířenou působností Blansko (ORP Blansko), vyplývá, že se o stavby domovních ČOV zajímá hodně stavebníků.

V období let 2006 až 2010 bylo na území ORP Blansko zkolaudováno a povoleno trvalé užívání celkem 175 domovních ČOV, což činí v průměru 35 vybudovaných čistíren za rok.