Blanenská sportoviště převezme město do konce roku

28. dubna 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3894×

V programovém prohlášení rady je převod sportovišť některých tělovýchovných jednot pod město. Dojít k němu má do konce tohoto roku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Úvahy o uskutečnění tohoto záměru sahají až do minulého volebního období, kdy byly provedeny analýzy jednotlivých zařízení a ekonomika převodu pod město. Většina areálů je již v majetku města, ale např. sportovní hala TJ ČKD ne. Pod správu města by měl přejít následující majetek – sportovní hala ASK, fotbalový areál a další majetky ASK na sportovním ostrově – tenisové kurty, atletický areál, volejbalové kurty a ubytovna. U TJ ČKD kuželna včetně restaurace, sportovní hala na ulici Údolní, herna stolního tenisu na Podlesí a fotbalový areál APOS Blansko.

Pro zajištění převodu byla jmenována pracovní skupina, kterou vede místostarosta Jiří Crha. Jejími členy jsou předsedové dotčených tělovýchovných jednot – ASK Blansko, TJ ČKD Blansko a FK APOS Blansko a také zástupci Odboru školství z MěÚ Blansko, finančního odboru a pan Snopek ze společnosti Služby Blansko, s.r.o. Místostarostovi Jiřímu Crhovi jsem položil v souvislosti s tím několik otázek.

Proč se přikročilo k převodu sportovišť?

Tělovýchovné jednoty to mají opravdu složité, protože při nynější situaci v Sazce nepřichází peníze, v důsledku krize ubyli sponzoři, takže ti sponzoři, kteří zbyli, a město jsou jedinými pro financování sportu. To je důvod proč chceme pomoci.

Jaké jsou konkrétní výhody převodu všech sportovišť pod město?

Pro město to moc výhoda není, protože město to bude stát víc peněz. Pro veřejnost a sportovní kluby to bude znamenat to, že areály budou v lepším technickém stavu než doposud. Město se může postupně o ta sportoviště starat. Kluby jsou velice omezeny v získávání finančních prostředků.

Do těchto zařízení půjde minimálně o 2,3 milionu korun víc. Toto navýšení připadne na platby energií, údržbu atd. O tuto částku budou kluby odlehčeny. Budou sice zatíženy nějakými nájmy, ale výsledný rozdíl bude ve prospěch klubů.

hřiště FK Blansko
Fotbalový stadion FK Blansko přejde pod město také.

K jakému termínu je převod plánován?

Snažíme se, aby vše proběhlo k 1. 7. 2011. Jako nejzazší termín máme datum 1. 1. 2012.

Jak převod zatíží rozpočet města?

Letos je v rozpočtu o 10,5 milionu korun víc oproti loňskému roku. 1,18 mil. Kč je určeno na převod sportovišť, což je částka za půl roku z již zmíněných 2,3 milionu Kč, tedy částky, která půjde navíc na zajištění provozu sportovišť.

Dalších 8 mil. Kč jde do rekonstrukce vzduchotechniky v lázních, cca 1,6 mil. Kč je vyčleněno na dětská hřiště a asi 1 mil. Kč na příspěvky tělovýchovným jednotám na drobnější opravy. Např. opravu sociálního zázemí, střechy apod.

Kdo se o sportoviště bude starat? Zatím to dělaly kluby.

Předpokládáme, že areály by provozovaly Služby Blansko s.r.o., protože už sportoviště ve své správě mají. Sportoviště by měla být ve stejném režimu, jako je zimní stadion a plavecký stadion. Tzn. že budou stanoveny sazby za pronájem sportovišť a jak veřejnost, tak i kluby budou za jejich pronájem platit.

Jak se tento převod projeví na navýšení počtu zaměstnanců společnosti Služby Blansko?

Jak Služby Blansko převezmou sportoviště, určitě udělají nějakou redukci, protože se počítá s maximálním využitím stávajících pracovníků. V případech, kde by to nebylo možné, tak se převezmou i pracovníci, kteří se o areály starají nyní.

Restaurace v kuželně na ulici Údolní přejde do správy také pod Služby Blansko?

Ano, to je naše podmínka, aby to bylo kompletní. Protože je tam nějaký nájemce a jsou z ní také nějaké příjmy. Kdyby město nemělo restauraci, příspěvek by se zase zvýšil. Takže vše řešíme kompletně. Teď to musí odsouhlasit valné hromady klubů.

Jak probíhala jednání? Sportovci musí začít platit nájem...

Jednali jsme se zástupci jednot. Ti by byli nejradši, a já tomu rozumím, aby neplatili žádné nájmy. Ten návrh vzešel z principu provozování zimního stadionu a krytého bazénu. Na pronájem pro veřejnost i pro cizí kluby je stanovena nějaká taxa. Sportoviště tak generuje nějaký příjem. Stejná taxa bude platit i pro místní kluby. Nelze nastavit jinou cenu pro místní a jinou pro cizí kluby, to zákon zakazuje.

Dotace od města na činnost klubům zůstanou?

Aby nebyly místní kluby tolik zatíženy, zůstane jim dotace od města, která větší část nákladů na používání sportovišť vykryje tak, aby to pro ně zůstalo únosné. Na druhou stranu se nebudou muset starat o ta sportoviště, nebudou platit energie apod. To vše bude zátěží města. Nyní dostávají jen na energie asi 860 tisíc. Celková částka na provoz sportovišť je kolem 3 milionů, takže o 2,2 milionů korun město vydá víc. Ty peníze se objeví ve sportovištích navíc každý rok. To je předpoklad. K tomu může město investovat další prostředky do rekonstrukcí haly, kabin apod.

Jaký bude další postup?

Snažíme se převod směřovat k 1. 7. 2011. Vše musí odsouhlasit valné hromady jednot. Pak půjde materiál ke schválení do rady města. Následovalo by projednání v červnovém zastupitelstvu a pak by musely proběhnout finanční i majetkový převod.

Město by chtělo po převzetí postupně zařízení zrekonstruovat. Zdroje jsou omezené, takže to nebude nějaká výrazná změna, ale sportoviště by měla líp vypadat. Do konce volebního období bychom chtěli provést rekonstrukci sportovní haly na ulici Údolní. A to v tom smyslu, že by si zasloužila zateplení, výměnu palubovky a vybudování zázemí pro sportovce, zejména ale hlediště. Projekt na jeho stavbu existuje, delší dobu se o něm mluví a my bychom to chtěli po převodu pod město dotáhnout do konce. Na okrese Blansko taková víceúčelová hala, v níž by se dala hrát utkání např. nadregionálního významu nebo i mezinárodní, není.

Za rozhovor poděkoval