Nákupům na ulici je lepší se vyhnout

8. července 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3593×

Nákupy od pouličních prodejců se zdají být mnohdy velmi výhodné, ale Sdružené ochrany spotřebitelů před nimi varuje.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

S hezkým počasím se objevuje stále více pouličních prodejců. Často je těžké nepodlehnout jeho naléhání ke koupi zboží. Na ulicích jsou prodejci nabízeny telekomunikační služby, kosmetika, parfémy, keramické nože i nabídky energetických společností.

Prodejce osloví zákazníka na ulici a většinou se jej vyptá na jeho zdravotní stav, bydliště, rodinu, používá lichotek. Poté nabízí zboží s argumenty „levnější zboží pouze dnes“, „mimořádná kvalita“, „zákazník dostane zboží zdarma“ apod. takže se zákazníkovi, pokud zabředne do rozhovoru s tímto prodejcem, nabídka těžko odmítá.

Před těmito pouličními prodejci, resp. již před jakýmkoliv rozhovorem s tímto pouličním prodejcem varuje zákazníky Sdružení ochrany spotřebitelů. Hlavní zásadou je proto vůbec neodpovídat na otázky, nic nepodepisovat.

V případě, že se nechá zákazník zlákat pouličním prodejcem a pod nátlakem podepíše smlouvu, může do 14 dnů bez jakýchkoliv sankcí smlouvu písemně vypovědět.

Pokud se týká reklamací zboží zakoupeného u pouličního prodejce, jsou zde ze zákona stejná práva jako v kamenném obchodě, ale v praxi je většinou komunikace s prodejcem velmi problémová (zvláště v případech, kdy prodejce – a to je ve většině případů – nedá zákazníkovi doklad o koupi zboží s předepsanými náležitostmi).