Kraj schválil optimalizaci středních škol, snižovat se bude i v Blansku

26. září 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 4015×

Počet středních škol, jejich současné vytížení i statistické údaje o počtu studentů v budoucnu nutí Jihomoravský kraj rušit třídy nebo dokonce slučovat celé školy. Ke snížení počtu studentů dojde i v Gymnáziu Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Náměstek hejtmana Stanislav Juránek informuje, že školy jsou dnes obsazené ze 75 %, a kdyby se místa nerušila, byla by za tři roky obsazenost 55%. Sloučením by se měl počet míst ve školách snížit asi o 2.000 míst, půjde však o ta, která už dnes zůstávají po každoročních zápisech nenaplněná. S ohledem na počty žáků v 9. třídách bude i tak stále míst ve středních školách mnoho.

O tom, které školy a třídy v našem okrese postihne snížení stavu nebo zrušení, se jednalo v Blansku za účasti 1. náměstka hejtmana Stanislava Juránka již v únoru tohoto roku. Dohoda zněla tak, že se v Blansku jedna třída osmiletého gymnázia zkrátí na čtyřleté studium.

„Od této doby se nic neměnilo. Pak najednou přišel návrh do rady kraje, v němž bylo zmíněno úplné zrušení jedné osmileté třídy bez náhrady v Blansku a v Boskovicích jedna čtyřletá. V Boskovicích se proti tomuto ale postavili v podstatě všichni od školy, přes starosty z okolí i vedení města a po jednání s hejtmanem dosáhli toho, že se nic měnit nebude,“ říká starosta Lubomír Toufar.

Lubomír Toufar, starosta
Starosta města Blanska Lubomír Toufar.

Nabídka míst ve středních školách je v Boskovicích víc jak 2× vyšší než v Blansku. V obou oblastech je spádovost víceméně stejná, ale na Boskovicku je dle posledních údajů ve středních školách 816 míst a na Blanensku jen 374.

„Žádné další jednání od února neproběhlo. Není možné, aby Blansko doplácelo na to, že se neozve, zrušením jedné třídy osmiletého gymnázia bez náhrady. Proto jsem napsal nejen Stanislavu Juránkovi, ale i hejtmanovi Michalovi Haškovi i náměstkovi Ivo Polákovi, aby bylo dodrženo to, co bylo ujednáno, a požádal jsem je, aby situace v Blansku i Boskovicích byla srovnatelná, protože spádovost Blanska je 55.000 lidí a Boskovic 50.000 a není možné, aby jedno město bylo natolik znevýhodněno,“ je přesvědčený starosta Lubomír Toufar.

Na základě této intervence se sešlo grémium kraje a ve středu hejtman Michal Hašek starostovi potvrdil, že situaci přehodnotili a že osmiletá třída zrušena nebude, ale stane se z ní čtyřletá. Nový návrh má ještě zapracovat do materiálů před krajským zastupitelstvem mimořádná rada.

Starosta Lubomír Toufar je s výsledkem jednání spokojený: „Míst sice ubude, ale je to zase výhodné pro základní školy, protože gymnázium jim odčerpávalo nadané děti již od šesté třídy. Optimalizace bude pokračovat, jde ale o to, aby změny byly především prospěšné občanům. Neumím si představit, že by další studenti dojížděli zbytečně do Brna či do Boskovic.“

Aby se podobným situacím napříště předešlo, plánuje v nejbližší době jednání s vedoucí odboru školství na kraji. Cílem je vyjasnit si představy ohledně optimalizace středního školství na Blanensku.