O dalším osudu kvízomatů může rozhodnout jen ministerstvo

25. ledna 2016, zprávy z MěÚ, přečteno: 2423×

V Blansku marně bojují s výherními terminály, které pod rouškou takzvaných kvízomatů ve městě čile fungují, a to i přesto, že Město Blansko vydalo vyhlášku, která hazard ve městě zakazuje. Loterijní zákon totiž kvízomaty nezmiňuje. Kvůli tomuto legislativnímu „opomenutí“ v Blansku existuje na 43 kvízomatů v celkem osmi hernách. O tom, kudy vede cesta ven z tohoto problému, si povídám se starostou Ivo Polákem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Pane starosto, v poslední době se množí dotazy občanů, zda vyhláška vydaná městem ohledně zákazu výherních terminálů ve městě má vůbec nějaký smysl, když není veřejným tajemstvím, že hraní v podstatě neskončilo...

V Blansku platí Obecně závazná vyhláška města o zákazu hazardu na území města. Aktuálně zde tak nejsou legálně povoleny žádné výherní hrací přístroje. I když se nám podařilo z města dostat poslední videoloterijní terminály a výherní hrací přístroje, začali jsme řešit jiný problém, a tím jsou takzvané kvízomaty. Ty totiž loterijní zákon neřeší, a proto je nyní jejich další působení ve městech zdrojem sporů. Město Blansko ale jednoznačně stojí za svým rozhodnutím dostat hazard z města, a proto využilo práva předat podnět k řešení této záležitosti Policii ČR a specializovanému finančnímu úřadu. Další tah je proto na nich.

Jak provozovatelé těchto kvízomatů argumentují jejich legálnost?

Tvrdí, že hru neurčuje náhoda. Každý hráč musí nejdříve zodpovědět jednoduchou otázku a teprve potom může hrát na kvízomatu jako na kterémkoliv jiném výherním automatu, samozřejmě o peníze. Oni jsou přesvědčeni, že jejich činnost je legální, Ministerstvo financí má ale jiný názor.

Co s tím ministerstvo podle Vás udělá a v jakém časovém horizontu?

Ten proces bude trvat určitě delší dobu, já ale věřím, že to na ministerstvu dotáhnou do zdárného konce, a že tak kvízomaty z Blanska jednou provždy zmizí. I přesto, že přijetím vyhlášky město ročně přichází až o deset milionů korun, jsem přesvědčen, že schválení vyhlášky o zákazu hazardu ve městě byl krok správným směrem. Pokud je mi známo, v současné době se připravuje Zákon o hazardních hrách, který může hazard v rámci celé republiky výrazně omezit a především řádně zdanit. Měl by ošetřit i otázku kvízomatů, jejichž provozování Policie ČR již nyní řeší jako podezření ze spáchání trestného činu.

Pane starosto, celou tuto záležitost město řeší zhruba od poloviny loňského roku. Máte nějaké aktuální informace o tom, zda Policie ČR i specializovaný finanční úřad mají nějaké konkrétní výstupy?

V tuto chvíli bohužel nemáme žádnou zpětnou vazbu, není nám proto známo, zda a jaký byl provozovatelům kvízomatů uložen postih. Předpokládám ale, že až dospějí orgány činné v této záležitosti k závěrům, bude o nich vedení města informováno a následně i sami občané Blanska.

Za rozhovor poděkovala Jana Franchi