Na Blanensku letos končí platnost řidičského průkazu více než osmi tisícům řidičů

25. ledna 2017, zprávy z MěÚ, přečteno: 2554×

Před deseti lety vydali úředníci na úseku řidičských průkazů historicky nejvyšší počet oprávnění k řízení motorového vozidla. Podle vyjádření mluvčího ministerstva dopravy tak v Blansku letos vyprší jejich platnost zhruba čtyřem a půl tisícům řidičů. Ti by neměli s návštěvou úřadu vyčkávat, aby se vyhnuli zbytečným frontám.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Více než třetina lidí si již vyměnila řidičský průkaz, kterému brzy skončí platnost. Dalších sedm set šedesát tisíc lidí v celé České republice ale ještě musí na úřad, pokud chce dál řídit. Jde o řidičské průkazy, které byly vydány v průběhu roku 2007 s platností na deset let, tento rok byl totiž z hlediska počtu vydaných řidičáků nejvytíženější v historii,“ vysvětluje Radek Gajdošík, vedoucí blanenského odboru vnitřních věcí.

„Z hlediska věku je skupinou, které se výměna týká nejvíce, skupina řidičů ve věku nad jednašedesát let,“ upřesnil Gajdošík s tím, že na uplatnění žádosti o výměnu dokladu mají řidiči v Blansku čtyři dny v týdnu, pouze čtvrtek není úředním dnem. Lidé se mohou před svou návštěvou na úřadě předem objednat prostřednictvím rezervačního systému na webových stránkách města.

Nápor na přepážku registru řidičů zatím není nijak výrazný. V případě nutnosti však Blanenští počítají s rozšířením kapacity rezervačních míst po půlhodině. Nyní je systém nastaven na hodinové odstupy.

O nový řidičský průkaz lze požádat už dva měsíce před skončením platnosti a je zcela zdarma, standardní lhůta pro vydání je dvacet dnů. V případě expresního vydání dokladu do pěti dnů si řidiči připlatí pět set korun. 

red