Muzeum vystavuje vzácné exponáty z Wanklovy pozůstalosti

27. února 2018, historie, přečteno: 2372×

Novou archeologickou expozici s názvem Cesta do pravěku Blanenska otevřeli včera odpoledne v Muzeu Blanenska. Mezi exponáty nové, zčásti interaktivní expozice zaujímají čestné místo unikátní originální archeologické nálezy Jindřicha Wankla z Býčí skály. Pozornosti návštěvníků neuniknou ani mincovní poklady nalezené v Blansku počátkem minulého století.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Nově otevřená expozice je zaměřená na nejstarší historii regionu Blanenska, začíná v raném středověku a končí v době kamenné u neandrtálců. Zabývá se archeologií, tedy tím, jak a kde lidé žili, co jedli nebo čím se zdobili,“ popisuje nové prostory ředitelka muzea Pavlína Komínková.

V Muzeu Blanenska jsou jí věnovány celkem čtyři místnosti, ve kterých byla původně instalována starší expozice pojednávající o zpracování železa na Blanensku.

Expozici „Cesta do pravěku na Blanensku“ by Blanenští jen těžko mohli zrealizovat bez spolupráce s mnoha institucemi a odborníky. Nechybí zde ani vědecké malby či ilustrace. Klíčová byla především dohoda s Přírodovědným muzeem ve Vídni, které Muzeu Blanenska zapůjčilo exponáty ze svého depozitáře, pocházející z pozůstalosti blanenského lékaře a speleologa Jindřicha Wankla. Ty se tak do Blanska vrátily pro celých sto padesáti letech.

„Exponáty v Blansku zůstanou minimálně rok. Pak se opět vrátí do Vídně,“ upřesnila Komínková.

Moderní výstava pamatuje i na tolik oblíbené interaktivní prvky. „Lidé si mohou například odemknout slovanskou zemnici replikou železného klíče, který byl nalezen v Černé Hoře, a podívat se na její otopné zařízení. Nechybí ani otočné vitríny, modely zemědělských nástrojů nebo jeskynní prolézačka. Součástí nové expozice je i interaktivní herna s archeologickým pískovištěm s tajemnými skříňkami. Nově je k dispozici i převlékárna s historickými kostýmy,“ doplnila ředitelka muzea.

Připomněla rovněž, že expozice má bezbariérový přístup, samozřejmostí jsou hmatové prvky pro nevidomé, doplněné Brailleovým písmem a audio průvodcem. Vozíčkáři, kteří se nedostanou do zemnice, mohou využít mobilní aplikaci Geofun.

V Muzeu Blanenska počítají také s komentovanými prohlídkami a vzdělávacími programy pro školy nebo školní družiny. „V plánu máme i Letní školu archeologie, určenou spíše pro starší studenty, muzejní archeolog navíc připravuje tištěného průvodce, který usnadní orientaci návštěvníka v expozici, chybět nebudou ani jeho jazykové mutace pro zahraniční turisty,“ dodala na závěr Pavlína Komínková.


Fotografie: S. Mrázek

Expozice je přístupná veřejnosti v rámci hlavního okruhu muzea. Do konce března je k vidění od úterka do pátku od 9 do 17 hodin, počínaje dubnem pak i o víkendu. V pondělí je zavřeno.

red