Stopa: Vyřeš zločin!

28. června 2018, tiskové zprávy, přečteno: 1971×

Na otázku, jak se řeší zločiny v reálném životě a co všechno pátrání po pachateli trestného činu obnáší, odpoví putovní výstava Muzea Blanenska „Stopa: Vyřeš zločin!“. Návštěvníky seznámí interaktivní zábavnou formou s moderními kriminalistickými postupy. Vernisáž výstavy proběhne dnes odpoledne v 17 hodin. K vidění bude do poloviny září.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Návštěvníci se ocitnou v kůži detektiva a jejich úkolem bude vyřešit fiktivní zločin. K dispozici budou mít navíc spoustu zajímavých informací o současných metodách vyšetřování, jako je například daktyloskopie, která pracuje s otisky prstů, nebo trasologie zkoumající stopy třeba podrážek.

„Výstavu jsme měli zamluvenou téměř dva roky a jsme rádi, že se ji podařilo zapůjčit a umístit do nově zrekonstruovaného zámeckého sklepení. Návštěvníci se tak setkají v Blansku s výstavou, která byla naposledy k vidění na zámku v Děčíně,“ uvedla Pavlína Komínková, ředitelka muzea.

vystava-vyres-zlocin-24142-0_550.jpg
Putovní výstava „Stopa: Vyřeš zločin!“ je instalována v zámeckém sklepení Muzea Blanenska. Foto: archiv Muzea Blanenska

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 28. června 2018 v 17 hodin v multimediálním sále Muzea Blanenska. Po jejím zahájení se návštěvníci odeberou do zámeckého sklepení a budou si moci sami vyzkoušet práci detektiva. Na konci bude oznámeno správné řešení případu.

Vernisáže se zúčastní kriminalistický technik Policie České republiky, který návštěvníkům přiblíží náplň své práce a popíše některé postupy při odkrývání zločinu.

Výstava potrvá do 16. září 2018 a navštívit ji bude možné v běžné otevírací době Muzea Blanenska, tedy od úterka do neděle od 9 do 17 hodin. Výstavu zapůjčilo Mendelovo muzeum v Brně, které ji realizovalo ve spolupráci s Ústavem soudního lékařství v Brně, Policií ČR a Muzeem policie ČR.

Vzhledem k tématu výstavy se doporučuje návštěva rodinám se staršími dětmi, zhruba od 12 let.

red