Z redakční pošty: Přednáška o historii Těchova přilákala do obce i řadu přespolních

2. prosince 2018, historie, přečteno: 1401×

Zajímavá přednáška historičky Evy Nečasové na téma Blansek, historie a pověsti okolí Těchova proběhla v pátek 23. listopadu v sále kulturního domu při Hospůdce Na Točně na Těchově. O přednášku byl nečekaný zájem. Kromě místních sem dorazili také zájemci o historii až z Rájce-Jestřebí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Při této příležitosti byla vzpomenuta řada významných výročí končících osmičkou, došlo ale i na připomenutí jiných, mnohdy zapomenutých výročí, jakým je letos například i výročí třicetileté války.

V loňském roce se bohužel pozapomnělo výročí sedmi set let od první písemné zmínky o Češkovicích, kde aktuálně žijí na dvě stovky obyvatel. Stejně dlouhá doba uplynula také od zániku některých přilehlých osad, např. Bezděčic, jež jsou uvedeny v lenním soupisu Olomouckého biskupství z roku 1317.

eva-necasova-42313-0_550.jpgMagistra Nečasová připomněla i několik bájí a pověstí, týkajících se Těchova a okolí, které mnozí již neznají. Foto: archiv autora

Historie je naučná i poučná, a měla by se zaznamenávat pro příští generace. Bohužel tomu tak často není, kroniky, které byly dříve vedeny povinně, se již nevedou, dokonce jsou v držení soukromých osob.

V následné debatě několika občanů, zajímajících se o místní historii, vyplynulo, že kroniky, nebo-li pamětní knihy, by měly být uloženy buď na úřadech obcí, nebo v archívech. Je škoda, že nejsou dále vedeny i v částech města, bývalých samostatných obcích.

pamatny-strom-13723-0_550.jpg

V současné době stého výročí vzniku Československé republiky si lze tuto událost připomenout i u dvou mohutných smrků na Českovicích a věřit, že odolají kůrovcové kalamitě.

(redakčně upraveno)

Josef Vylášek