Lidé si nechali zkontrolovat svá znaménka

15. května 2019, tiskové zprávy, přečteno: 2702×

Kožní oddělení Nemocnice Blansko se již tradičně zapojilo do akce Evropský den melanomu. V letošním roce připadla na pondělí 13. května a vyšetřit se nechalo celkem sto šedesát zájemců.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Melanom – aktuálně sedmý nejčastější zhoubný nádor v České republice. Jeho výskyt v posledních letech roste a není tak divu, že boj za včasné podchycení tohoto onemocnění v ČR graduje. Do preventivní akce Evropský den melanomu se zapojila i Nemocnice Blansko.

V rámci této prevence si mohli zájemci bezplatně nechat zkontrolovat svá znaménka, a zjistit tak, zda-li se nejedná o maligní melanom, či doporučit jejich preventivní odstranění. Celkem se v pondělí dostavilo do blanenské nemocnice 160 zájemců.

Třinácti z nich bylo doporučené pravidelné snímání v dermatologické ambulanci. 22 pacientů by dle zkušených dermatologů mělo uvažovat o odstranění rizikových znamének a u tří kontrolovaných již nelze vyloučit existenci právě maligních melanomů.

Mimo kontroly pigmentových rizikových útvarů (melanomů) kontrolovali odborníci v Nemocnici Blansko i nepigmentové rizikové útvary. V rámci této kontroly byly sedmi zúčastněným doporučeny pravidelné kontroly. V případě jednoho pacienta se pak lékaři rozhodli pro operativní odnětí z důvodu podezření na možný kožní nádor. 

Kdo preventivní akci v nemocnici nestihl, tak nemusí zoufat. Případný zájemce se může kdykoli objednat na vyšetření v dermatologické ambulanci kožního oddělení. Základní vyšetření je plně hrazeno zdravotní pojišťovnou.

Případné podrobnější vyšetření je možné digitálním dermatoskopem, které je zpoplatněné, ale i na ně určitým způsobem pojišťovny přispívají. 

Vyšetření se ujaly zkušené dermatoložky MUDr. Petra Vidourková a MUDr. Tamara Jurajdová. Fotografie: Archiv Nemocnice Blansko

red

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor