Město hledá projektanta na přestavbu bývalé hasičky

24. února 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2851×

Blansko hledá projektanta přestavby bývalé hasičky v centru města. Objekt, který před válkou sloužil jako zázemí pro místní hasičský sbor, je součástí předzámčí. Dvoupodlažní budova leží v samém centru Blanska poblíž pěší zóny i náměstí, dlouhé roky ale chátrá. Město loni na podzim vyhlásilo soutěž na její nové využití, v ní vybralo architektonickou studii Moniky Sirné. Ta počítá s přeměnou na objekt občanské vybavenosti a služeb Hasička.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město nyní vypsalo výběrové řízení na projektanta, ten by měl zajistit technickou stránku přestavby bývalé hasičky. V jejím přízemí má vzniknout zázemí pro informační kancelář Blanka, v patře pak víceúčelový prostor. Sloužit by měl jako sál pro kulturní a společenské akce i jako prostor pro přednášky a besedy, zvažuje se také možnost vybudování co-workingového centra nebo možnost soukromých pronájmů prostoru.

Severní křídlo hasičky je součástí bývalé hospodářsko-správní budovy blanenského předzámčí, na ně podle studie architekty Sirné nyní naváže moderně pojatá část s ustupujícími prosklenými stěnami a krytou lodžií v nadzemním patře.

Projektant by měl vypracovat kompletní projektovou dokumentaci stavby pro územní a stavební řízení, zajistit komunikaci se zhotovitelem a následně také autorský dohled v průběhu přestavby hasičky.

Budova se díky přestavbě mírně natočí jižně a rozšíří se chodníky v jejím okolí i nově vzniklá zámecká ulička. „Předpokládáme, že projektant zkoordinuje realizaci stavby objektu Hasičky i s projektem výstavby zámeckých schodů. Ty vzniknou nalevo od budovy a propojí současnou pěší zónu a ulici Rožmitálovu se vstupem do areálu blanenského zámku. Tím se výrazně zlepší propojení v samém centru města,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha.

Průčelí nově zrekonstruované budovy Hasičky podle studie architektky Moniky Sirné. FOTO: projektový ateliér Abras

 „V letošním roce proběhne projektová příprava na základě aktualizované architektonické studie architekty Sirné, k realizaci samotné stavby by mohlo dojít v roce 2021,“ předpokládá vedoucí odboru investičního a územního rozvoje Marek Štefan. Povolení stavby by mělo být vyřízeno letos v říjnu. 

Zájemci, kteří musí předložit oprávnění k podnikání v oboru Projektová činnost ve výstavbě nebo jeho ekvivalenty a další doklady, se měli hlásit do 11. března 2020. Podrobnosti k vypsanému výběrovému řízení naleznou na webu e-zakázky v sekci věnované profilu města Blanska coby zadavatele. 

nova-podoba-hasicky-kam-se-prestehuje-informacni-kancelar-blanka-12201-0_550.jpg

Pohled ze Seifertovy ulice. FOTO: projektový ateliér Abras

Po dokončení Hasičky by měl pod zámeckými schody nově vzniknout průchod – zastřešená průchozí pasáž ze zámecké uličky k náměstíčku před Základní uměleckou školou, která sídlí v jižním křídle předzámčí. Projekt počítá také s výtahem do prvního patra nebo zabudovanými podzemními kontejnery.

nova-podoba-hasicky-kam-se-prestehuje-informacni-kancelar-blanka-93687-0_550.jpg

Cestu od zámku zkrátí nové zámecké schody. Zámecká ulička naváže na pěší zónu v centru města. Pod schody vznikne průchod k ZUŠ.  FOTO: projektový ateliér Abras

Přestavby ale čekají i další objekty bývalého předzámčí. Dělníci už pracují na rekonstrukci objektu Zámek 2, kam se po dokončení přestěhují kanceláře Muzea Blanenska a uvolněné prostory na zámku obsadí depozitáře. „V přípravě už je také projekt na přestavbu budovy Zámek 3, v němž vznikne zázemí pro Základní uměleckou školu,“ dodává Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení