Pomáháme Blansku: Lidem chybí základní potraviny

29. dubna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2931×

V rámci projektu Pomáháme Blansku vyhlašuje město ve spolupráci s Oblastní charitou Blansko sběr potravin. Začíná už zítra, ve čtvrtek 30. dubna. Trvanlivé potraviny bude možné odevzdat od 7 do 17 hodin na Farmářských trzích na náměstí Republiky. V dalších dnech bude sběrné místo v Informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici. Sběr potravin má nahradit výpadek celonárodní potravinové sbírky, která neproběhla kvůli karanténním opatřením.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Sběr souvisí s akutním nedostatkem trvanlivých potravin pro potřebné v regionu, který nyní hlásí pracovníci Oblastní charity Blansko. Potýkají se s ním také zaměstnanci Odboru sociálních věcí MěÚ Blansko, v jejichž péči jsou lidé závislí na potravinové pomoci – a jejich počty v souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády stoupají. Potravinová pomoc se přitom potýká s výpadkem, kvůli karanténě se totiž neuskutečnilo jarní kolo celonárodní potravinové sbírky, jen na Blanensku tak chybí stovky kilogramů potravin.

„Oblastní charita Blansko každoročně na jaře pořádá národní potravinovou sbírku, v níž se průměrně vybere zhruba 800 kg potravin. Letos se ale sbírka kvůli karanténním opatřením neuskutečnila a potraviny proto nyní chybí,“ potvrdil Miroslav Doležel, zástupce ředitele Oblastní charity Blansko.

„Akutní pomoc potřebují zhruba dvě desítky rodin z Blanenska, které máme dlouhodobě v péči, nebo se nám přihlásily v souvislosti s dopadem současného stavu na ekonomickou situaci rodiny. Předpokládáme, že další rodiny zřejmě přibydou,“ uvedla vedoucí oddělení sociálních služeb Iveta Čípková.

Celonárodní potravinová sbírka se zatím nechystá, proto se nyní město domluvilo na Sběru potravin ve spolupráci s Charitou. Vše bude probíhat jako součást projektu Pomáháme Blansku, na kterém spolupracuje město se skauty a blanenskou farností.

„Vnímáme, že situaci je potřeba řešit. Proto jsme se domluvili na spolupráci na sběru potravin, uvidíme, jaký bude mít ohlas, poté zvážíme další kroky. Navrhnu, aby rada města v úterý schválila okamžitou finanční pomoc Oblastní charitě Blansko ve výši 15 tisíc korun, kterou můžeme z rozpočtu ihned uvolnit,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Darovat je možné trvanlivé balené potraviny, například: konzervy (masové, zeleninové), polévky v sáčku, těstoviny, olej, rýži, luštěniny, dětskou výživu, trvanlivé mléko atp.

Lidé mohou potraviny přinést ve čtvrtek 30. dubna na Farmářské trhy ke stánku Pomáháme Blansku. Umístěný bude na náměstí Republiky od 7 do 17 hodin. Od pondělí pak bude sběrné místo v Informační kanceláři města Blanska na Rožmitálově ulici. Trvanlivé potraviny tam lze umístit v pracovní dny od 9 do 16 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin.

 „V rámci projektu Pomáháme Blansku jsme se dosud zaměřovali zejména na pomoc se zajištěním ochranných pomůcek, šitím roušek, donáškou nákupů pro seniory nebo hlídáním dětí pracujících rodičů. Nyní chceme reagovat na současnou tíživou situaci spojenou s poklesem příjmů zejména sociálně slabších,“ potvrdil jeden z koordinátorů týmu Pomáháme Blansku Martin Dyčka. Právě dobrovolníci v tričkách projektu budou zítra potraviny na náměstí vybírat.

Vybrané potraviny jsou určené pro pomoc nejpotřebnějším v regionu – rodinám v nouzi, ale také opuštěným lidem, matkám samoživitelkám či lidem bez domova. Distribuci pomoci zajistí Oblastní charita Blansko ve spolupráci s blanenským odborem sociálních věcí.

Lidé, kteří se ocitli v tíživé situaci a nemají dostatek finančních prostředků na zajištění základní obživy, se mohou obrátit na číslo +420 603 291 388.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení