Začíná rekonstrukce Dělnického domu. Akce se tam vrátí v září

20. dubna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 1974×

Další rekonstrukce v těchto dnech začíná v hlavním kulturním stánku města – Dělnickém domě. Opravy za více než šest milionů korun, které mají zlepšit odvlhčení, potrvají až do konce srpna. Díky vyhlášení nouzového stavu začaly o šest týdnů dříve, v září se tak do opravených prostor mohou vrátit kulturní akce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Původně měla stavební firma nastoupit v červnu, opravy by tak trvaly nejméně do října. Městu se ale nakonec se zhotovitelem podařilo dohodnout na posunu termínu. Firma tak využije nucené zrušení kulturních akcí pro veřejnost kvůli mimořádným vládním opatřením souvisejícím s koronavirem.

„Chtěli jsme využít toho, že Dělnický dům je aktuálně pro veřejnost uzavřený. Jsme moc rádi, že se podařilo rekonstrukci zahájit dříve. Díky tomu si budou moci pořadatelé zrušených kulturních akcí naplánovat náhradní termín už na září,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha. „Máme informace, že jinak by se část z nich poohlížela po náhradě v okolí Blanska. Bez omezení teď bude moci školní rok zahájit i Soukromá základní umělecká škola, která je zde v pronájmu,“ dodal Crha.

Budova Dělnického domu má velké problémy se vzlínáním vlhkosti, patrné je to na řadě míst, zejména v technickém zázemí jeviště, šatnách pro účinkující a na dalších místech. Zdi jsou provlhlé a plesnivé. Právě to má rekonstrukce změnit.

„Provedeme kompletní venkovní hydroizolační systém s drenáží i vnitřní sanování, které zahrnuje injektování stavebních konstrukcí. Sanování je opravdu nutné, spodní stavba je na hranici uživatelnosti, dokazují to zejména prostory pro herce a zázemí jeviště,“ potvrdil Lukáš Císař, jednatel společnosti Kaiserbau, která rekonstrukci provádí.

Pódium získá nový povrch, přibude i schodiště

Část přípravných prací firma provedla za provozu už loni na podzim, zasanování se dočaly prostory garáží a vnitřního atria. Nyní se chystá  hydroizolace obvodových zdí i vnitřních prostor. Opravy se dočká sklad za pódiem, šatny účinkujících, přilehlá chodba i sociální zařízení, stěny skladů při hlavním sálu a v přízemí budovy včetně sociálního zázemí u schodiště.

„Odvlhčovací práce spojené s dodatečným řešením vodorovné a svislé hydroizolace stavby a injektážemi i sanační omítky doplní oprava podlahy pódia hlavního sálu a nové schodiště do podpódiového prostoru, rekonstrukce místností šaten pro účinkující a rovněž terénní úpravy zejména z pozemku Okresního soudu,“ doplnil Jiří Svoboda z investičního odboru, který má rekonstrukci na starosti. „Částečně se zde také opraví elektroinstalace, aby nebylo nutné do upravených prostor znovu zasahovat,“ dodal Svoboda.

Největší neznámou jsou v této chvíli sanační práce, jejich rozsah se bude odvíjet od skutečně zjištěného stavu budovy po odkrytí zeminy. Všechny technologické postupy by se ale měly zvládnout tak, aby se v září mohl plně obnovit provoz Dělnického domu. Původně se počítalo s termínem rekonstrukce od začátku června do konce září.

„To je pro nás klíčové. Jsme v kontaktu s organizátory a počítáme s tím, že vnitřní prostory budou po celé září k dispozici pro pořádání kulturních akcí,“ uvedla Helena Kintrová z Kulturního střediska města Blanska.

Kvůli opravám se z Dělnického domu po zhruba měsíci přesunul do budovy sousedního kina také výdej roušek zdarma vyrobených dobrovolníky v rámci projektu Město šije. Pro roušky, které dobrovolníci šijí z materiálu zakoupeného městem, si sem zájemci mohou přijít v pracovních dnech vždy od 8 do 16 hodin.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení