Zámecký rybníček už se po opravě napouští. Úprav se dočká i jeho okolí

7. dubna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2731×

Rybníček v zámeckém parku byl bez vody už od podzimu. Kvůli opravě a celkové revitalizaci, která mu vrátila podobu z 19. století. Nyní je hotovo a rybníček se opět napouští. Úprav se dočká i jeho okolí, arboristé už v parku pokáceli trojici vzrostlých stromů, které byly podle posudku nebezpečné. Jejich dřevo ale neskončí jako palivo, do parku by se mohlo vrátit jako materiál pro sochy, knihobudku či nové lavičky. Přibudou i květiny a cestičky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zámecký rybníček už je vyčištěný a upravený, od pondělí už do něj proto znovu přitéká Pálavský potok, napuštěno by mělo být během pár dní. Kompletní oprava zahrnovala stabilizaci břehové linie rybníku i břehové linie ostrůvku uprostřed rybníku, výměnu výpustního zřízení, takzvaného požeráku, který už nebyl funkční. Došlo také k odtěžení sedimentů, ty se částečně opět využily k doplnění ostrůvku, který byl z velké části rozplaven.

„Zámecký rybníček je vyhledávaným místem, myslím, že jeho revitalizaci veřejnost ocení, i s ohledem na to, že se rybníček vrátil do podoby, jakou historicky míval,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Nové výpustní zařízení teď zajistí to, že voda nebude nekontrolovatelně odtékat, zvýší se i objem vody, kterou rybník pojme. „Požerák byl v takovém stavu, že bez neustálého přítoku vody by rybník v průběhu 48 hodin vytekl. Před revitalizací byla v rybníčku hloubka asi 60 až 80 cm podle profilu dna, nyní je to 160 cm. V rybníku bude díky tomu větší objem vody, nebude se tolik prohřívat a budou lepší podmínky pro lokální biotop,“ popsal Martin Sklář, vedoucí odboru komunální údržby, který měl revitalizaci na starosti.

Všechny práce město průběžně konzultovalo s Vodoprávním úřadem a s Národním památkovým ústavem, na základě jejich požadavku se obvod ostrůvku zpevnil pomocí modřínových kůlů a získal tak podobu z poloviny 19. století. Modřínová palisáda je ale k vidění pouze nyní během napouštění, po dopuštění bude celá ponořená pod vodou tak, aby vydržela několik desetiletí. Obvod ostrůvku zpevnily také menší kusy lomového kamene.

Vzácné poklady v podobě historických nálezů rybníček nevydal, dělníci v nánosech bahna objevili pouze odpadky ale také odhozené pneumatiky, odpadkové koše, nákupní vozík nebo dětský kočárek. Práce a pohyb těžkých strojů komplikovalo teplé počasí a rozmrznutá půda, k průtahům ale docházelo také kvůli nebývalému množství podnětů od občanů. Ti se obraceli na Státní správu ochrany přírody, Agenturu ochrany přírody a krajiny, kvůli obavám, že práce ohrožují chráněné živočichy, kteří v rybníčku žijí. Nepomáhala ani ujištění, že vzácné druhy želvy či škeble nezaznamenali ochranáři ani rybáři, ani původní nájemce, který se o rybníček v posledních letech staral.

„Státní správu ochrany přírody musela neustále opakovat, že se v rybníku nevyskytují ani chráněné škeble rybniční, ani želvy bahenní. Bohužel se našli i tací, kteří začali přenášet invazivní druhy a nepůvodní druhy škeble asijské i do okolních vodních ploch, čímž porušovali zákony na ochranu původní flóry a fauny,“ popsal Martin Sklář. 

Stromy se promění na sochy či lavičky

V mělčí části rybníčku se zpět vysázely sazenice leknínů podle návrhu krajinářského architekta Přemysla Krejčiříka, který zpracovává studii týkající se revitalizaci zeleně a přístupových chodníčků kolem celého rybníku.

Zatím arboristé pokáceli trojici vzrostlých stromů, jejichž odstranění doporučil dendrologický posudek. Ke kácení dendrolog určil trnovník akát stojící před zámkem a dva jasany – jeden u schodiště vedoucímu k restauraci Sýpka a druhý za zámkem. Během pondělního kácení stromolezci v korunách stromů postupně odřezali jednotlivé větve. Nakonec po částech pokáceli samotné kmeny.

O důvodech jejich kácení čtěte zde.

Odstraňování větví mají na starosti pracovníci Technických služeb Blansko, kteří park během dneška uklidí. Za pokácený stromy budou ihned vysazeny nové dřeviny.

Dřevo letitých stromů ale neskončí jako palivo. Poslouží jako materiál pro knihobudku, v níž bude čtenářům nabízet tituly Městská knihovna Blansko. Do parku by se dřevo z nich mohlo vrátit také v podobě nových laviček. Město také zvažuje, že materiál v budousnosti využije na výrobu soch. Minimálně jedna by se v praku měla objevit určitě. Vzniknout má z části kmene jasanu stojícího mezi budovou zámku a rybníčkem. Podoba sochy bude jasná po konzultaci s památkáři a architekty, kteří připravují studii revitalizace celého parku.

Úprav se dočká i brána a okolí rybníčku

Práce nepřestanou ani kolem rybníčku, tam by měly v příštím roce vzniknout mlatové chodníčky, připraveny budou také plochy na výsadbu květin.

„Jde o příjemné místo v centru města, i proto chceme postupně pokračovat v úpravách okolí rybníčku i celého zámeckého parku. Uvidíme ale, co nám rozpočet dovolí, současná mimořádná situace se na něm určitě odrazí,“ doplnil starosta.

Na revitalizaci rybníčku nyní naváže rekonstrukce brány u zadního vstupu do parku. Znovu vystaveny budou dočasně odstraněné pilíře brány. K obnově se v co největší míře použjí původní pískovcové bloky a cihly. „Ne všechny však lze znovu použít. Určitě budou dány nové trámy, které pilíře spojovaly, neboť ty byly zasaženy dřevomorkou a různými druhy hub. Vstup bude také nově osazen kovovou bránou,“ dodal Sklář.

Na přelomu května a června počítáme s vypuštěním okrasných ryb, zlaté formy jelce jesena a KOI kapry nebo zlatou formu karase obecného. Rybářský spolek přislíbil bezplatné dodání těchto ryb. Jejich množství bude omezené tak, aby nedocházelo k neúměrnému zkalení vody,“ ujistil Sklář.

FOTO: Michal Záboj, Pavla Komárková

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení