Seniorům i pacientům nemocnice zahráli pod okny proti trudomyslnosti

11. května 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2378×

Netradiční oslavu Dne matek si připravili blanenští hudebníci spolu s týmem Pomáháme Blansku. Pro pacienty Nemocnice Blansko a obyvatele obou domů s pečovatelskou službou připravili koncerty pod okny. K svátku nejen maminkám zahrála na každém z míst jiná blanenská kapela. Tým projektu Pomáháme Blansku, na kterém spolupracuje město se skauty a místní farností, trio koncertů uvedl jako akci, která se snaží jít „hudbou proti trudomyslnosti“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město hudebním dárkem připraveným v rámci projektu Pomáháme Blansku nahradilo také tradiční promítání pro ženy v blanenském kině, které se kvůli karanténním opatřením nemohlo letos na Den matek uskutečnit. Trudomyslností, kterou měly koncerty rozehnat, ale publikum rozhodně netrpělo. Hraní pod širým nebem potěšilo v neděli dopoledne nejdříve pacienty i personál Nemocnice Blansko. Na hudebníky hrající pod balkóny všichni mávali a odměňovali je potleskem. "Paráda to je!" a "Děkujeme", volali pacienti, kterým zdravotní stav dovolil užít si netradiční kulturní zážitek přímo z balkonu. Další pacienti hudebníky zdravili zpoza pootevřených oken.

„Chceme hlavně popřát všem maminkám k jejich svátku a poděkovat jim za všechno, co pro nás dělají. Koncert je ale určený nejen jim. Poděkovat chceme i sestřičkám, lékařům a dalším zaměstnancům nemocnice za jejich obětavou práci. A pozdravit chceme všechny pacienty, snad jim aKamarádi příjemně zpestřili den,“ dodal místostarosta Blanska František Hasoň, který přítomné za vedení města pozdravil.

Koncert na netradičním pódiu v parčíku mezi budovou nemocnice a horním parkovištěm přilákal kromě pacientů i zdravotníky nebo například místní kuchařky. Právě personál nemocnice pak kapele aKamarádi, která v komorní sestavě odehrála asi 45 minut dlouhý koncert, tlumočil poděkování i od nemocných, kteří byli upoutaní na lůžko a užívali si alespoň zvukovou kulisu.

„Mělo to úžasnou atmosféru. Pacienti byli nadšení a dojatí, sestřičky tančily, pro všechny přítomné to byl naprosto jedinečný zážitek. Ti, kteří mohli, si všechno fotili a natáčeli, aby se o vše mohli podělit se svými nejbližšími. Moc děkujeme,“ zhodnotila netradiční koncert v areálu nemocnice mluvčí Kateřina Ostrá.

„Máme velkou radost, že nás organizátoři s podobnou nabídkou oslovili. Je to výborný nápad a pro naše pacienty i personál je to krásný dárek i povzbuzení, zejména v době, kdy stále platí zákaz návštěv,“ dodala ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

„Pro nás to mělo naprosto jedinečnou atmosféru, hráli jsme v komorní sestavě, část věcí úplně jinak, než jsme zvyklí, i pro nás to bylo něco speciálního. Myslím ale, že bylo vidět, že je to od srdce,“ popsal Martin Dyčka, frontman skupiny aKamarádi a současně zvukař a koordinátor celé akce za tým Pomáháme Blansku.

Na dopolední koncert pod okny Nemocnice Blansko pak navázal další hudební dárek pod okny a balkóny Domu s pečovatelskou službou Pod Javory – vystoupení skupiny Šneka a spol. Kapela zahrála hlavně známé songy Suchého a Šlitra nebo Voskovce a Wericha nejdříve na východní straně, poté pozměněný repertoár zazněl i na západní straně DPS. Okna a balkóny se změnily v provizorní hlediště a většina posluchačů si známé songy zpívala spolu s hudebníky. 

„Jsem moc rád, že se koncerty podařilo zorganizovat a seniory takto povzbudit v době, kdy pořád platí omezení, která dopadají zejména na ně. Je škoda, že jsme nemohli pozvat širokou veřejnost, ale i tak byly reakce úžasné, balkóny byly plné, viděl jsem i slzy dojetí. Organizátorům z týmu Pomáháme Blansku za to patří velký dík,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha. V přestávce mezi oběma koncerty pak v doprovodu pečovatelek předal ženám v DPS přáníčka ke Dni matek, která v rámci projektu Obrázkové město nakreslily blanenské děti.

„Moc si toho vážím a moc za všechno děkujeme. Opravdu jsme se těšili a opravdu to pro nás hodně znamená, koncert i ta přáníčka,“ děkovala například Jarmila Zvěřinová.

Odměna čekala i hudebníky, kapela Šnek a spol. totiž od jedné z klientek domu dostala nečekaně jako poděkování vlastnoručně upečený ovocný dort. Domácí sladkou tečku si pak vyhrálo i uskupení Sprint a spol., které nedělní koncertování zakončilo dvojicí vystoupení na obou stranách Domu s pečovatelskou službou 9. května. Jejich koncert přilákal řadu přihlížejících, kteří obsadili okolní lavičky, balkóny nebo trávníky.

„Pro naše klienty to mělo velký smysl, opakovaně mi říkali, jak se těší, bylo vidět, že z toho mají velkou radost. Je to pro ně vzpruha a zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat. Moc děkujeme všem, kteří se na přípravě podíleli, zejména hudebníkům a zvukařům, kteří museli v jeden den stavět na trávě pět koncertů se třemi různými kapelami,“ dodala vedoucí oddělení sociálních služeb blanenského odboru sociální péče Iveta Čípková. 

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení