Projekt na přestavbu bývalé hasičky bude o milion levnější

27. května 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 3131×

Blansko už ví, kdo zpracuje projekt na přestavbu budovy bývalé hasičky v předzámčí. Město vybralo v opakovaném výběrovém řízení firmu D2C Projekt group. Porazila dalších deset uchazečů. Původně se ke zpracování projektu přihlásily pouze dvě firmy a cena byla o milion vyšší. Nyní projekt na čtyřicetimilionovou přestavbu přijde na 860 tisíc korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Původně měl být projektant známý do konce března. V době, kdy měli zájemci podávat nabídky, ale vláda vyhlásila nouzový stav a karanténu.

„Zřejmě i s ohledem na vyhlášenou karanténu se nám přihlásili pouze dva zájemci a cena za zpracování projektu se vyšplhala až na 1,88 milionu korun bez DPH. To se nám zdálo moc drahé, proto jsme výběrové řízení zopakovali. Nakonec se sešlo 11 nabídek a cenu za projekt se podařilo snížit tak, že město ušetří milion korun,“ uvedl starosta Jiří Crha. „To za mírné zdržení stálo. Navíc věříme, že se podaří dodržet původní termíny realizace," dodal.

Nová budova, která v centru Blanska nahradí stávající hasičku, podle studie architektky Moniky Sirné.  Vizualizace: ateliér Abras

Smlouva s firmou D2C Projekt group je teď před podpisem. Pokud vše půjde podle plánů, projekt pro územní a stavební řízení by měl být hotový do konce roku. Na jaře příštího roku by pak mělo proběhnout výběrové řízení na zhotovitele, na ně naváže stavba nového objektu.

Současná podoba. Objekt bývalé hasičky je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu. FOTO: Michal Záboj

Budovu, která je součástí hospodářsko-správních budov předzámčí, nahradí podle vítězné studie architekty Moniky Sirné moderně pojatý objekt s multifunkčním prostorem pro výstavy a nejrůznější kulturní a společenské akce. V přízemí bude sídlit blanenská informační kancelář Blanka.

Stavba nové budovy by se měla časově sjednotit také s výstavbou nových zámeckých schodů, které vzniknou na severní straně budovy a propojí Rožmitálovu ulici s areálem blanenského zámku. Návštěvníci tak nebudou muset procházet nynější branou a pěší zóna povede přímo do zámeckého parku.

Část bývalé tržnice nahradí nové zámecké schody, vznikne i průchod mezi budovami směrem k náměstíčku před ZUŠ.  Vizualizace: ateliér Abras

„Konkrétní podoba nové budovy se bude řešit až v průběhu zpracování projektu pro stavební řízení. Půjde ale o moderní stavbu s ustupujícím proskleným průčelím a krytou lodžií. Počítáme také s tím, že vznikne nový průchod mezi novými zámeckými schody a náměstíčkem u základní umělecké školy," doplnila Zuzana Fialová z investičního odboru s tím, že postupně se bude vyjasňovat také přesná podoba prostoru před vstupem do zámeckého areálu.

Příchod k zámku naváže na stávající pěší zónu. Vizualizace: ateliér Abras

Hotovo by mělo být v roce 2022. „Náklady na přestavbu hasičky odhadujeme na 40 milionů korun,“ dodal vedoucí odboru investičního a územního rozvoje Marek Štefan.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení