Školy se připravují na návrat dětí, město je vybaví ochrannými pomůckami za 400 tisíc korun

18. května 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 2025×

Dezinfekce, stojany s bezdotykovými dávkovači i jednorázové roušky či bezdotykové teploměry teď město rozváží do jednotlivých základních a mateřských škol v Blansku. Zařízení se připravují na návrat dětí, ty nastoupí v pondělí 25. května. Zatímco v mateřinkách se do třídy vrátí většina dětí pracujících rodičů, do školních lavic nastoupí jen žáci 1. stupně. Doplní tak deváťáky, kteří kvůli přípravě na přijímací řízení nastoupili už minulý týden.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V Blansku máme celkem 175 žáků 9. ročníků, z toho do škol od 11. května nastoupilo zpět celkem 144 z nich, to je 82 procent. Ti, kteří se do školních lavic nevrátili, jsou většinou už přijatí na střední školu nebo učiliště,“ potvrdila Petra Skotáková, vedoucí Odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy. „Očekáváme, že z celkového počtu 1111 žáků 1. stupně od pondělí 25. května znovu nastoupí přibližně 850 žáků,“ dodala.

Dezinfekci i stojany s bezdotykovými dávkovači a další pomůcky za téměř 400 tisíc korun teď město rozváží do škol.

Právě na jejich návrat se proto nyní školy připravují. Zatímco základní dezinfekční a ochranné pomůcky potřebné pro návrat deváťáků pořídili ředitelé z provozních rozpočtů školy, s přípravou na hromadný návrat dětí z prvního stupně jim pomáhá město.

Mezi ochrannými pomůckami nechybí ani rukavice či jednorázové roušky. Děti si ale budou nosit vlastní, dve na den.

„Do škol dodáváme dezinfekce na plošný úklid, Anti-Covid spreje na dezinfekce rukou, u všech vchodů se objeví bezdotykové stojany, školy dostanou i bezdotykové teploměry nebo jednorázové rukavice. Pořídili jsme ochranné pomůcky za téměř 400 tisíc korun. Školy s podobnými nákupy nepočítaly, proto jsme se rozhodli je pokrýt coby zřizovatel ze speciálního balíčku, který jsme z rozpočtu uvolnili na nákupy související s koronavirem,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha poté, co do škol předal i osobní dar v podobě dvou tisíc jednorázových roušek.

Jedna z prvních škol vybavených městem je ZŠ a MŠ Dvorská.

Školy obnoví vyučování jen částečně, žáci druhého stupně budou dál pokračovat v online výuce, i pro prvostupňové školáky je docházka do konce školního roku dobrovolná, přesto se jich vrací tři čtvrtiny. Dodržovat budou muset speciální hygienická nařízení, důraz bude kladen na častější mytí rukou, nošení roušek ve společných prostorech a dodržování rozestupů. Školy mají nastaveny i rozdílné časy zahájení vyučování nebo délky hodin, aby se děti hromadně nepotkávaly.

„Věříme, že vše proběhne bez komplikací, stejně tak jako to probíhá po návratu žáků 9. tříd. To bereme jako jakýsi test. I podle reakcí učitelů je dobře, že se mohli vrátit do lavic dříve a na přijímací řízení se připravovat, to, že nechodili do školy, se na znalostech určitě projevilo,“ potvrdil Dušan Krumnikl, ředitel ZŠ a MŠ Dvorská.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení