Město dorovnalo propady v příjmech ve výši 42 milionů korun. Zastupitelé schválili úpravu rozpočtu

14. září 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 1344×

Zastupitelstvo na svém jednání posvětilo změny v původně schváleném rozpočtu města na rok 2020. Ty byly nutné kvůli výpadku příjmů způsobenému nouzovým stavem kvůli koronaviru. Propad v příjmech byl v červnu 24 milionů korun, do konce roku se očekává jeho navýšení až na 42 milionů korun. Město teď dohledalo rezervy, pomohla také kompenzace od státu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Zastupitelstvo upravilo rozpočet formou rozpočtového opatření. Reagovalo tak na výpadek daňových příjmů a dalších příjmů, například ze správních poplatků, poplatku z pobytu atp. Od státu jsme už obdrželi kompenzaci ve výši 25 milionů korun, 1250 Kč na jednoho obyvatele. Navíc jsme zadali vedoucím odborů, aby v této složité době dohledali další možné úspory. Tím jsme ušetřili 20,5 milionu korun,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha, který je garantem finančního odboru.

Zastupitelé schválili úpravu rozpočtu. ILUSTRAČNÍ FOTO Kateřina Rumlová

Úspory se podařilo dohledat zejména díky tomu, že se některé investiční akce vůbec neuskutečnily, u dalších se podařilo vysoutěžit nižší ceny stavebních prací, jinde došlo ale také k prodloužením doby projektových a přípravných prací. Na opravu komunikace vedoucí ke hřbitovu si tak budou muset počkat například na Klepačově i v Lažánkách. Vyspravit se letos nepodaří ani spojnici Zborovců a Palavy.

Další finanční prostředky se podařilo zajistit díky dlouhodobě dobrému hospodaření ze zůstatků na účtech města. V rámci schvalování rozpočtových opatření zastupitelé naopak posvětili některé akce, s nimiž původní návrh rozpočtu nepočítal. Ještě letos by se tak mělo provést kupříkladu zatrubnění části potoka a dešťové kanalizace na ulici Pražská, které nemohlo být dokončeno loni kvůli zachování průjezdu pro stavbu Pyroteku.

„Jsem rád, že nemusíme rušit velké investice. Mohli jsme zahájit velkou rekonstrukci ZŠ TGM za 86 milionů korun, podařilo se dokončit opravu budovy bývalé ubytovny i stadionu na ASK, dál probíhají přípravy přemostění i vybudování nových lázní a chystá se další oživení středu města," dodal Jiří Crha.

Město nyní už připravuje rozpočet na příští rok. Ten budou zastupitelé schvalovat na svém dalším jednání 8. prosince. „Výpadek příjmu se letos podařilo nahradit a rozpočet je opět vyrovnaný. Většinu investičních akcí i přes to můžeme zrealizovat. V příštím roce ale situace nebude jednoduchá,“ nastínila vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení