Město chystá revitalizaci rekreační oblasti Palava. Podobu navrhnou studenti zahradnické architektury

12. října 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2932×

V atraktivní oblast, kterou lze k rekreaci využívat celoročně, by se měla proměnit lokalita kolem vodní nádrže Palava na okraji Blanska. Město o spolupráci požádalo odborníky z Ústavu zahradní a krajinářské architektury Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Brno. Ti nyní začali pracovat na krajinářské koncepci přehrady a jejího okolí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na koncepci pracují studenti 5. ročníku Zahradnické fakulty MENDELU v ateliéru navrhování pod vedením čtveřice pedagogů. Za sebou už mají zhodnocení a základní analýzu lokality a stávající vegetace včetně jejího zdravotního stavu, nyní začnou zpracovávat koncepci území. Své návrhy předloží příští rok. V nejbližších dnech se ale studenti chystají oslovit i místní, co by oni sami v areálu Palavy uvítali. 

Studenti Ústavu zahradní a krajinářské architektury Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Brno si spolu se zástupci města prošli celou rekreační oblast Palava. Foto: archiv MENDELU

„Oblast Palavy je jednou z nejkrásnějších částí města, jejíž potenciál bohužel nebyl v posledních letech koncepčně rozvíjen. Z dnešního pohledu je zajímavé, že tvůrci konceptu rekreační oblasti již v době jejího vzniku, v roce 1971, navrhli takové krajinářské řešení, které vyhovuje i dnešním parametrům. Zub času se ale projevil na movitém a nemovitém majetku, který tvoří nedílnou součást areálu. Rádi bychom proto, aby v oblasti došlo k úpravám a opravám stávajícího vybavení, rozšíření herních prvků, vytvoření naučných stezek pro nejmenší děti, sjednocení mobiliáře, doplnění laviček a odpadkových košů a  dalších vhodných prvků včetně například stojanů na kola,“ popsala Petra Skotáková z odboru správy a rozvoje města.

„Počítáme ale také s tím, že se lokalita na návrh studentů doplní o nové prvky, jako je například veřejný gril pro občany či velké ohniště. Rozšířit by se mělo využití vodní plochy, modernizace by se měla dotknout také areálu minigolfu. Věříme v určitou kreativitu studentů, kteří by měli navrhnout také nové způsoby využití této oblasti,“ dodala Petra Skotáková.

Palava by si i nadále měla zachovat přírodní ráz. Foto: archiv MENDELU

Lokalita okolo vodní nádrže by si měla udržet charakter upraveného přechodu mezi městem a lesem, který bude lákat širší veřejnost k trávení volného času. „Budeme se snažit najít možnosti pro celoroční využití areálu. Zaměřit se chceme na nabídku pro všechny věkové kategorie tak, aby v areálu našli své zázemí senioři stejně jako rodiny s dětmi, sportovci, plavci a další skupiny občanů,“ poodhaluje jedna z vedoucích ateliéru Iveta Kopřivová.

Rekreační oblast Palava představilo zástupcům MENDELU vedení města. FOTO Michal Záboj

„Chceme oblast Palavy zatraktivnit nejen pro místní ale také pro návštěvníky z okolí. Studenti by nyní měli vypracovat několik variant řešení dané lokality. Rádi bychom, aby při tom čerpali i z námětů občanů,“ potvrzuje starosta Jiří Crha.

Studenti teď chtějí oslovit obyvatele Blanska a pomocí dotazníků zjistit jejich názor na úpravy rekreační oblasti. Foto: archiv MENDELU

Budoucí zahradní architekti proto nyní připravují otázky do dotazníku, dopracovat by jej měli v řádu dnů, poté se pokusí ve spolupráci s městem získat co nejvíce názorů místních na to, co by v okolí přehrady nemělo chybět. Město už nyní předalo pracovnímu týmu podněty, které v souvislosti s Palavou vzešly z návrhů do participativního rozpočtu, mezi nimi je úprava převlékáren i prostranství v okolí bývalého volejbalového hřiště nebo výše zmíněný veřejný gril.

Vedení města představilo Palavu zástupcům Mendelovy univerzity v Brně. FOTO Michal Záboj

„Postřehy občanů pro nás budou důležitým podkladem zejména pro to, aby bylo jasnější, k jaké části prostoru či aktivitě má veřejnost nejintenzivnější vztah,“ dodala Iveta Kopřivová.

Vlastní revitalizace Palavy by měla probíhat po etapách, odstartovat by mohla už příští rok. „Pokud to finanční situace dovolí, rádi bychom první část úprav provedli už v druhém pololetí roku 2021,“ potvrdil starosta Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení