Blansko a jeho proměny – Palava

1. listopadu 2020, historie, přečteno: 3467×

Počátky Palavy můžeme datovat do období vzniku Blanska, kdy je postaven nejen kostel ale i statek v Novém Blansku. Jméno získává po stejnojmenném potoku, který pramení v lesích Moravského krasu východně od osady Nové Dvory a ústí do řeky Svitavy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Členěna je ulicí Úvoz na Dolní a Horní Palavu. Od pradávna zde bylo živo, vyrábělo se zde draslo (uhličitan draselný), v Horní Palavě byla Salmova cihelna, po druhé světové válce na místě cihelny jsou postaveny sklady ovoce a zeleniny. Důležitá pro celou oblast byla na konci Horní Palavy Salmovská myslivna, později známá jako restaurace Myslivna s vynikajícím vedoucím panem Antonínem Stloukalem.

Horní Palava na obraze Zdeňka Táborského. FOTO archiv města

V sedmdesátých letech 20. století zde byla vybudována retenční nádrž Palava, která slouží do dnešních dnů jako rekreační oblast nejen občanům Blanska. V roce 1979 byl u retenční nádrže za Myslivnou vybudován lyžařský vlek a mnoha dětem i dospělým v době sněhu dělal radost.

Kluziště v Lovětíně. FOTO archiv Pavla Svobody

Pro „Palavňáky“ býval významný Lovětín, jeden z prvních okrasných parků v Blansku. Sloužil nejen jako kluziště, ale také hřiště pro děti a plocha pro víkendové taneční čaje a jiné kulturní a společenské akce.

Historická podoba ulice Horní Palava. FOTO archiv Pavla Svobody

Palava je také rodištěm významných osob. V Horní Palavě v domku č.27 se narodila zasloužilá umělkyně Milada Musilová, čestná občanka města Blanska.  V Dolní Palavě v domku č.p. 92 se narodil starosta města Blanska (1920-1923) Rudolf Mencler. Známou osobností je také palavský rodák František Kretz, sběratel, národopisec, básník a redaktor.

Historická podoba Dolní Palavy. FOTO archiv Pavla Svobody

Zapomenout nesmíme také na patriota Blanska, učitele, knihovníka a blanenského kronikáře Karla Fialu, italského legionáře Metoděje Klimeše a projektanta hydrocentrál, nositele Ceny města Blanska, Antonína Petlacha, rodáka v Dolní Palavě č.p. 138. Palava se řadí k nejstarším a neznámějším částem města Blanska.

Pavel Svoboda

Současná podoba části ulice Horní Palava. FOTO Michal Záboj

Blanenský malíř Zdeněk Táborský na svých obrazech před lety zachytil řadu míst ve městě. Některé z nich postupně zveřejňujeme v našem seriálu a přidáváme k nim současnou podobu. Ve třináctém díle přinášíme pohled na ulici Horní Palava. Za spolupráci děkujeme dědicům Zdeňka Táborského, Galerii města Blanska a znalci blanenské historie Pavlu Svobodovi.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení