Náměstí Republiky už zdobí vánoční strom

23. listopadu 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2839×

Třináctimetrovou jedli bělokorou přivezli v pondělí dopoledne na centrální náměstí Republiky pracovníci Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Jedlička pocházející z lokality poblíž Rudice se v nejbližších dnech dočká vánoční výzdoby, přibude také dřevěný betlém či výdejní okénka Baru U Stromku. Tradiční celodenní jarmark spojený s rozsvěcením stromu se v pátek kvůli vládním nařízením uskutečnit nemůže. Kulturní středisko města Blanska ale chystá malá překvapení na všechny adventní soboty, 28. listopadu se spojí i s rozsvícením vánočního stromu. K vidění vše bude on-line.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Třináctimetrová jedle bělokorá rostla poblíž cesty Pokojná nedaleko Rudice. Do Blanska na náměstí dorazila na speciálním tahači s návěsem a hydraulickým ramenem za doprovodu městské policie. Osazovat ji musel jeřáb.

„Předvybráno jsme měli zhruba osm stromů, tento finální jsme vybrali se zástupci oddělení komunální údržby a pozemků blanenského městského úřadu minulý týden. Někdo by si mohl myslet, že kácet takhle hezky vzrostlou jedličku na Vánoce je škoda, my se ale i vánoční strom snažíme vybírat tak, aby nedošlo k ekologické škodě na porostu. Tahle jedle rostla u cesty a dřív nebo později bychom ji museli pokácet kvůli tomu, že by zasahovala do míst lesnických svozů. Takhle alespoň ještě poslouží dobrému účelu a udělá lidem radost. Myslím, že se podařilo vybrat krásný stromek,“ popsal Jakub Pokorný, zástupce vedoucího polesí Habrůvka ŠLP Křtiny, který vánoční strom pro Blansko vybíral.

Blansko chystá sobotní adventní překvapení

Ani letos nebude kromě stromu na náměstí Republiky chybět také vánoční výzdoba v centru města, včetně nového osvětlení na Wanklově náměstí. Na náměstí Republiky se i letos lidé mohou těšit také na vyřezávaný dřevěný Betlém. Páteční jarmark spojený s rozsvěcením vánočního stromku ale město kvůli koronavirovým omezením nechystá.

„Na každou adventní sobotu ale máme připraveno malé překvapení. Už během této soboty bude překvapení spojené i s rozsvěcením stromu. Konkrétní podoba se ovšem bude odvíjet od aktuální situace a platných omezení. Lidé se na adventní nabídku mohou určitě těšit alespoň v on-line podobě,“ slibuje nový ředitel kulturního střediska Vít Šujan.

Pro snadné dodržení bezpečnostních rozestupů se už v průběhu tohoto týdne na zemi na náměstí Republiky objeví vánoční hvězdy umístěné ve vzdálenosti dvou metrů. K dispozici budou na náměstí i dezinfekční stojany. Letošní novinkou také bude fotostěna umístěná mezi výdejními okénky Baru U Stromku. Ten bude letos v provozu, i když za jiných podmínek než bývalo zvykem.

Bar U Stromku začne fungovat přes výdejní okénka. V nich bude možné zakoupit na cestu nebo přímo domů hygienicky balené horké nealko nápoje a další pochutiny – grilované domácí klobásy, oštěpok, polévku dle aktuální nabídky atd. I letos navíc půjdou dvě koruny z každého nápoje jako příspěvek na Psí útulek města Blanska.

Bar bude v provozu denně od 28. listopadu až do 23. prosince vždy od 15 do 20 hodin. Přes vánoční svátky od 24. do 26. 12. bude zavřeno. Otevírací doba po svátcích bude ještě upřesněna.

Jasno už ale mají lesníci, pokud jde o prodej vánočních stromků. Ten v ŠLP Křtiny zatím nezačal, odstartovat by měl až druhý týden v prosinci. Probírky porostů a navážení vánočních stromků k prodeji proto lesníci letos ještě nespustili, aby vánoční stromky byly co nejvíce čerstvé. Právě jedlička je jako vánoční strom velmi oblíbená, i když nejčastěji se prodává jedle kavkazská. „Pro všechny řezané vánoční stromy platí, že ideální je zajistit, aby strom stál uříznutou spodní částí ve vodě, tak vydrží nejdéle,“ radí Jakub Pokorný.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení