Ve dvoře školy TGM už stojí skelet nové jídelny a kuchyně

19. listopadu 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 2268×

Práce v areálu Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka v Rodkovského ulici jsou v plném proudu. Stavební firmě se i přes aktuálně platná omezení související s koronavirem daří pokračovat podle plánu. Na místě bývalých pozemků v areálu školy tak už stojí skelet nového objektu kuchyně a jídelny. Začínají také práce na stavbě spojovacího krčku, kterým budou školáci na obědy procházet z hlavní budovy. Pracuje se ale i v historické budově školy. Stavba jídelny s kuchyní by měla být dokončená v červenci příštího roku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Přístavba a rekonstrukce základní školy TGM je největší investicí letošního i příštího roku, kterou město ze svého rozpočtu financuje. Součástí projektu za 86 milionů korun je nový jednopodlažní objekt školní jídelny a kuchyně a spojovací chodba s hlavní budovou. V další etapě stavby se pak dělníci přesunou před školní budovu. Přístavbu, ve které nyní sídlí stravovací provoz a část šaten, čeká demolice. Škola pak získá nový hlavní vchod i nové šatny v přízemí budovy.

„V současnosti je již postavený skelet objektu nové jídelny a školní kuchyně a vyzdívá se obvodové zdivo. Budova už je také zastřešená. Současně se provádí výkopové práce pro stavbu budoucího spojovacího krčku,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková s tím, že do konce roku objekt dostane okenní výplně a dveře, aby přes zimu mohly pokračovat práce uvnitř.

V nové budově ve dvoře školy se počítá také s hygienickým zázemím pro děti, učitele i personál kuchyně. Kancelářské prostory v ní získá vedoucí stravování, chybět nebude ani sklad potravin a další zázemí stravovacího provozu. Na střeše objektu bude umístěna nová vzduchotechnika. Část plochy bude osazena rohožemi pro zasazení rostlin tak, aby zde vznikla tzv. zelená střecha.

„Pracuje se také v hlavní budově školy. Tam se firma pustila do úprav části stávajících šaten. Otlučené jsou omítky, odstranila se podlahová krytina a probíhají přípravné práce na izolaci šaten, u kterých se změní i jejich dispozice. Současně se provádějí práce v místě, kde v budoucnu vznikne nový hlavní vchod,“ přiblížil vedoucí oddělení investic Marek Štefan.

Živo je v prostoru mezi hlavní budovou a současným pavilonkem stojícím na dvoře školy. Zde už začaly výkopové práce pro stavbu nového spojovacího krčku, pracuje se také na nové kanalizaci v areálu. V zadní části areálu se také buduje dlážděné prostranství pro umístění venkovního altánku.

„Stavba jídelny s kuchyní je největší projekt hrazený plně z rozpočtu města v tomto a příštím roce. Rozhodli jsme se projekt spustit i přes výpadky financování například z rozpočtového určení daní. Stávající jídelna a kuchyň už jsou nejen z hlediska kapacity opravdu nevyhovující. Nikdo neví, jaké dopady koronakrize budou v příštím roce, a není prostor projekt odsouvat na neurčito. Věřím, že se vše podaří dotáhnout do konce podle plánů tak, aby už od příštího školního roku, tedy od září 2021, mohly děti obědvat v nové jídelně,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Práce začaly v srpnu 2020. Nová budova školní jídelny včetně spojovacího krčku má být dokončená příští rok v červenci.

Budova nynější Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka stojí v nynější Rodkovského ulici od roku 1928. Její stavba tehdy přišla na 2,5 milionu korun. Měšťanská škola v prvním roce žákům nabízela dvacet učeben, tělocvičnu i školní kuchyň. Nechyběly ani dva služební byty – pro ředitele a školníka. Budova měla také dva vchody: jeden pro dívky a druhý pro chlapce. Název Masarykova měšťanská škola začalo vzdělávací zařízení používat v roce 1930.

V předválečném školním roce 1937/38 školu navštěvovalo celkem 537 žáků. Na konci války v dubnu roku 1945 byla budova poškozena při náletu. Hned po osvobození se ji ale podařilo opravit a vyučování tak mohlo pokračovat. Škola se pak přejmenovala na Marxovu. Přístavba, ve které zatím sídlí kuchyně, jídelna a šatny, byla dokončena v roce 1977. Čestný název Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka škola znovu získala v roce 1990. Ve školním roce 2020/21 školu v 26 třídách navštěvuje 583 žáků.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení