Blansko a jeho proměny – Růžová ulička

27. prosince 2020, historie, přečteno: 2655×

Občas se stane, že i rodilý Blanenšťák zabloudí do neznámých zákoutí svého města, o kterých dříve neměl nejmenší tušení. Víte, že v Blansku máme kouzelnou Růžovou uličku?

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nachází se v samém srdci města a vstoupíte do ní z Dvorské ulice nad Městským klubem důchodců. V téměř zapomenutých místech pod zdí zámeckého parku se nachází již pouze tři domky z původní zástavby, která ustoupila v 80. letech 20. století výstavbě nového Městského klubu důchodců a Galerie města Blanska.

Růžová ulička na obraze Zdeňka Táborského. FOTO archiv města

Samotná historie a vznik Růžové uličky je opředen tajemstvím. Dle historických map víme, že byla zakreslena již v prvním vojenském mapování z let 1764-1768. A původ jejího názvu? O tom se můžeme jen dohadovat. Malebný ráz uličky byl vnímán obyvateli po celou dobu její existence. Na osudech lidí spojených s jejím vývojem můžeme sledovat dobu, kdy šlechtické rody vystřídaly rudé šátky a vykasané rukávy údernic. Tohle tiché místo jako by žilo svým životem. Co osudů, radostí a starostí se skrývalo za okénky skromných příbytků.

Růžová ulička na obraze Zdeňka Táborského. FOTO archiv města

Dvacátého září 2016 Zrcadlo Blanenska a Boskovicka píše: „Růžová ulička pod zámkem v Blansku by se měla v budoucnu zásadně proměnit. Podle plánů radnice by v ní měly vzniknout obchůdky, galerie nebo kavárny. Město kvůli tomu teď vykoupí jeden z domků. Regulační plán města počítá s tím, že se Růžová ulička stane průchozí pro pěší i ve směru od zámku. Její náplň pak dokument určuje jako občanskou vybavenost, tedy obchody, služby a drobné provozovny, které by měly pod zámeckou zdí vzniknout a místo oživit."

Historická podoba Růžové uličky. FOTO archiv Pavla Svobody

To byla idea města. Město, ale může mít nějaké plány, může mít nějakou ideu, bohužel, tato idea  se nenaplnila. Snad příště.

Růžová ulička dnes opět žije.  A to díky klubovnám skautingu se stává Skautskou uličkou. A to je dobře, vždyť skauting je s 60 miliony skautek a skautů po celém světě největším globálním výchovným hnutím pro děti a mladé lidi.

Pavel Svoboda

.

Historická podoba Růžové uličky. FOTO archiv Pavla Svobody

Blanenský malíř Zdeněk Táborský na svých obrazech před lety zachytil řadu míst ve městě. Některé z nich postupně zveřejňujeme v našem seriálu a přidáváme k nim současnou podobu. V patnáctém díle přinášíme pohled na Růžovou uličku. Za spolupráci děkujeme dědicům Zdeňka Táborského, Galerii města Blanska a znalci blanenské historie Pavlu Svobodovi.

Současný pohled na Růžovou uličku. FOTO archiv města

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení