Město připravuje další ročník participativního rozpočtu

11. června 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 960×

Další ročník participativního rozpočtu Společně PRO Blansko nyní připravuje město. Radní nyní doporučili zastupitelstvu schválit částku 600 tisíc korun, která by se měla příští rok uvolnit na vítězný projekt. Ten letos na podzim vyberou obyvatelé Blanska v hlasování. Sumu ještě musí v červnu potvrdit blanenští zastupitelé. Poté město vyhlásí třetí ročník výzvy Společně PRO Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„I když máme kvůli koronaviru omezené příjmy, rozhodli jsme se zastupitelstvu doporučit stejnou částku jako v předchozích dvou ročnících, tedy 600 tisíc korun. O participativní rozpočet je zájem, to dokládá loni přihlášených 18 projektů. A my jsme za zajímavé náměty od veřejnosti vděční. Bereme je v potaz, i když konkrétní projekt nevyhraje hlasování. Dobré nápady se totiž snažíme realizovat i z jiných prostředků města,“ vysvětlil starosta města Jiří Crha.

Na Sportovním ostrově  by se měly objevit skříňky pro sportovce. ILUSTRAČNÍ FOTO: archiv města

Loňský vítězný projekt, Lavičky pro oddech i setkávání generací, by do prázdnin měl do ulic města dodat více než tři desítky vyvýšených laviček i pětici hnízd pro posezení skupin kolemjdoucích. Realizovat chce město ale už letos také další projekty, kterými navrhovatelé loni požadovali vylepšit veřejné prostranství.

„Na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka u parkoviště nedaleko baseballového hřiště by se měly objevit skříňky pro sportovce, u Domu s pečovatelskou službou na ulici 9. května postavíme nový altánek. Připravujeme také zastřešení kontejnerového stání na Jasanové ulici, po kterém volali obyvatelé sídliště Písečná,“ potvrdila vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

„Další náměty bychom rádi realizovali v druhé polovině roku, pokud na ně zbydou prostředky,“ dodal starosta.

Návrhy na doplnění nebo úpravu veřejného prostranství či budov v majetku města může podat každý občan starší 18 let, který pro svůj projekt získá podporu alespoň 20 obyvatel města. O částce na vítězný projekt Společně PRO Blansko budou zastupitelé hlasovat 22. června. Své nápady ale mohou navrhovatelé zdarma zkonzultovat se zaměstnanci města už nyní.

„Obracet se mohou na kolegy, kteří se věnují investičním akcím, komunální údržbě i financím. Právě ti vždy došlé náměty zkoumají z hlediska splnění formálních požadavků a hlavně z pohledu realizovatelnosti. Je lepší se předem poradit a probrat všechny možnosti, abychom nemuseli projekty později vyřazovat kvůli nesouladu s pravidly,“ popsala vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

Konkrétní termíny letošního ročníku město zveřejní po zasedání zastupitelstva. Na podání návrhů by zájemci měli mít čas do září. Hlasovat o vítězi by se mělo v říjnu letošního roku.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení