Město vyhlašuje 3. ročník participativního rozpočtu. Lidé už mohou posílat své nápady

25. června 2021, tiskové zprávy, přečteno: 1413×

Již potřetí Blansko nabízí místním, aby přímo rozhodli, na jaké projekty půjde část peněz z městského rozpočtu. Zastupitelé tento týden schválili částku 600 tisíc korun, kterou v příštím roce uvolní na realizaci vítězného projektu dalšího ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Náměty na projekty, které by mohly doplnit či vylepšit veřejná prostranství v Blansku, mohou zájemci podávat už nyní. Na podzim vítěze určí veřejnost pomocí hlasování.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Třetí ročník výzvy Společně PRO Blansko jsme se rozhodli vyhlásit navzdory škrtům a omezeným finančním příjmům veřejných rozpočtů. Částku jsme ponechali stejnou jako v předchozích letech a jsem rád, že návrh rady schválili také zastupitelé města,“ uvedl místostarosta Blanska František Hasoň.

Platí, že nápady na vylepšení může podat každý občan starší 18 let. Projekt se musí týkat úprav veřejného prostranství či budov v majetku města.

„Nově letos stačí podnět přihlásit elektronicky pouze vyplněním on-line formuláře, fyzicky je pak nutné dodat jen arch s podpisy minimálně 20 občanů města starších 18 let, kteří návrh podporují. Návrhy je možné podávat do 21. září 2021,” přiblížila vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

O podnětech, které splní podmínky, bude veřejnost hlasovat na podzim. O vítězi bude rozhodnuto nejpozději na začátku prosince.

Podrobná pravidla naleznete na webu města.

„Pokud bude mít někdo problém vyplnit formulář na webu města, pomohou mu pracovnice Blanenské informační kanceláře Blanka, které návrh do formuláře zadají. Kolegové z odboru správy a rozvoje města nabízejí každému navrhovateli také bezplatnou konzultaci, aby bylo zajištěno, že podávané návrhy budou realizovatelné a nepřekročí částku 600 tisíc korun,“ dodal František Hasoň. „Budeme rádi, když součástí návrhu bude také fotodokumentace nebo video prezentace projektu,“ dodal místostarosta.

V loňském druhém ročníku participativního rozpočtu lidé přihlásili celkem 18 projektů. Loňský vítězný projekt, Lavičky pro oddech i setkávání generací, by v nejbližších týdnech měl do ulic města dodat více než tři desítky vyvýšených laviček i pětici sestav stolku a sedátek, takzvaných hnízd, pro posezení skupin.

Mobiliář pro vítězný projekt z roku 2020 vyrábí sochař Libor Bartoš. FOTO: Pavla Komárková

Město ale bude letos realizovat také další projekty navržené v participativním rozpočtu – u Domu s pečovatelskou službou na ulici 9. května vyroste nový altánek, poblíž baseballového hřiště na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka přibydou uzamykatelné skříňky pro sportovce. Připravuje se také zastřešení kontejnerového stání v Jasanové ulici na sídlišti Písečná.

„Za zajímavé náměty od veřejnosti jsme vděční a snažíme se je vždy realizovat z jiných prostředků než je částka vyčleněná na participativní rozpočet, i pokud daný projekt nevyhraje hlasování. Dobrých nápadů na vylepšení veřejného prostranství si vážíme, není jich nikdy dost,“ doplnil starosta města Jiří Crha s tím, že další náměty bude město realizovat v druhé polovině roku, pokud na ně zbydou prostředky v rozpočtu.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení