Nové lázně mají zelenou. Blanenští zastupitelé posvětili architektonickou studii

23. června 2021, tiskové zprávy, přečteno: 2794×

Milovníci plavání a vodní zábavy se dočkají zbrusu nových krytých lázní. Blanenští zastupitelé už v prosinci 2019 odsouhlasili záměr zbourat stávající budovu. Ta je zchátralá a nevyhovuje ani z hlediska provozu. Včera posvětili architektonickou studii Atelieru 99. Pro hlasovalo všech 23 přítomných zastupitelů. Město tak může zahájit projektové přípravy. Výstavba nových lázní by mohla začít v roce 2023. Nové lázně nabídnou plavecký bazén s osmi dráhami, relaxační bazén s vodními prvky i saunový svět nebo fitness.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Původně měly nové městské lázně nabídnout srovnatelné podmínky pro plavce jako ty stávající a náklady na projekt neměly překročit 220 milionů korun. Pracovní skupina, do které město přizvalo také zástupce plaveckých oddílů, plaveckých škol či zástupce Českého svazu plaveckých sportů, ovšem s architekty v průběhu května a června projednávala možnosti úprav projektu a rozšíření nabídky pro sportovní vyžití i relax.

Architektonická studie nových krytých lázní. ZDROJ: Atelier 99

„S projekční kanceláří jsme nad původními návrhy vedli intenzivní jednání, chtěli jsme zajistit lepší volnočasové vyžití pro děti i dospělé. To navýšilo původní náklady na celkem 272 milionů bez DPH, tedy zhruba 329 milionů včetně DPH. Stávající podoba lázní ale zajistí možnost volnočasového využití pro veřejnost po celý den i během dopoledního vyučování škol nebo odpoledních plaveckých tréninků,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

Objekt městských lázní bude tvořený třemi propojenými odstupňovanými budovami, celý komplex bude s výjimkou tribuny pro diváky bezbariérový. Jednotlivé prostory od sebe budou funkčně oddělené pomocí turniketů, návštěvníci si tak budou moci vybrat, o jaké služby mají zájem.

FOTOGALERIE
Nové lázně za 272 milionů korun mají zelenou. Blanenští zastupitelé posvětili architektonickou studii

Architektonická studie nových krytých lázní. ZDROJ: Atelier 99


                                Architektonická studie nových krytých lázní. ZDROJ: Atelier 99
                                    
                                K architektonické studii nových krytých lázní se na setkání v kině mohla vyjádřit také veřejnost. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Architekti a vedení města v kině představili architektonickou studii nových krytých lázní. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Architektonickou studie nových krytých lázní byla na setkání v kině k vidění také na panelech v předsálí. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Architektonická studie nových krytých lázní. ZDROJ: Atelier 99
                                    
                                Architektonická studie nových krytých lázní. ZDROJ: Atelier 99
                                    
                                Architektonická studie nových krytých lázní. ZDROJ: Atelier 99
                                    
                                Architekti a vedení města v kině představili architektonickou studii nových krytých lázní. FOTO: Michal Záboj
                                    . . . a další . . . 
                                Blanenští zastupitelé architektonickou studii nových krytých lázní schválili jednohlasně. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  10

„Velký jednolitý objekt by působil jako bariéra, do daného místa se nehodí. Proto jsme navrhli prostorově i výškově členěný objekt s důrazem na zajištění maximálního množství venkovního světla, aby byl pobyt uvnitř příjemný,“ popsal jeden z autorů studie architekt Petr Kaděra. „I když bude nový objekt o něco větší než ten stávající, v končeném důsledku nabídne pro návštěvníky aquaparku, pro které budou lázně také otevřeny, větší množství zelených ploch,“ dodal Petr Kaděra.

Nové lázně nabídnou nerezový plavecký bazén s osmi dráhami a posuvným dnem, volnočasový bazén s vodními atrakcemi (integrované masážní trysky, protiproud, vodní chrliče, vodní gejzír), brouzdaliště s vodními atrakcemi i bazének pro plavání matek s dětmi. Chybět nebude ani wellness část se čtyřmi druhy saun (finská, parní, aroma a infra sauna),  vířivkou, Kneippovým chodníkem, ochlazovacím bazénkem, tichou místností či venkovní terasou s lehátky. Budova pojme také nové fitness s vlastním hygienickým zázemím a recepcí či zázemí pro malé občerstvení.

Architektonickou studii nových krytých lázní zastupitelé schválili jednomyslně. FOTO: Michal Záboj

Podobu projektu město představilo zastupitelům na semináři už na začátku června. Před jednáním zastupitelstva město připravilo také veřejné projednání architektonické studie krytých lázní pro veřejnost. Setkání v blanenském kině se zúčastnilo vedení města i zástupci projekční kanceláře Atelier 99. 

„Děkuji městu i architektonické kanceláři za přizvání k projektu i za zapracování většiny našich připomínek už ve fázi příprav, to nebývá běžné. Stav plaveckých bazénů v České republice je žalostný, nemají dostatečnou kapacitu ani potřebné parametry. Blanenský bazén může být velice dobrým příkladem pro celou republiku, pokud se vše podaří realizovat tak, jak je to navrženo, bude to snad jediný takto dobře pojatý bazén u nás,“ uvedl při veřejném projednání například Roman Havrlant z Českého svazu plaveckých sportů.

„Jsem projektem lázní velmi mile překvapen, budu držet palce, aby se to podařilo dotáhnout do konce. Vypadá to, že by v nových lázních mohli získat slušné zázemí jak plavci, tak rodiny s dětmi,“ ocenil na zasedání zastupitelstva také zastupitel za ANO Jan Nečas.

Město nyní zadá další práce na přípravě projektu, v polovině příštího roku by měly být hotové podklady pro územní a stavební povolení. „Do konce roku 2022 bychom chtěli mít vybraného zhotovitele, s ohledem na stav současných lázní bychom pak bourací a stavební práce chtěli zahájit co nejdříve,“ doplnil starosta Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení