Začala demolice školní jídelny s kuchyní ZŠ TGM. Zbourají ji za tři dny.

15. července 2021, tiskové zprávy, přečteno: 2256×

Ve čtvrtek začala demolice bývalé školní jídelny a kuchyně ZŠ TGM. Třítunové stříhací nůžky se zakously do pro mnohé nevzhledného přístavku v Rodkovského ulici, který v 70. letech doplnil hlavní budovu školy. Demolice skeletu budovy bude trvat do pondělí. Na jejím místě vyroste nový hlavní vchod, promění se celé prostranství u vstupu i navazující prostory v přízemí budovy. Dělníci už před pár týdny v areálu školy dokončili novou kuchyni a jídelnu, která žákům a učitelům začne sloužit letos v září. Práce jsou součástí projektu za 86 milionů korun, který plně hradí město ze svého rozpočtu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Demolici provádí pětadvacetitunový bagr vybavený třítunovými stříhacími nůžkami. Budovu musí s ohledem na okolí rozstřihávat postupně. Průběžně se také bude odvážet a třídit stavební materiál, který v blízkosti školy nelze skladovat. Samotné bourání by mělo být hotové v pondělí, poté se bude prostor čistit a následně se bude odstraňovat také železobetonová základová deska a odpadní jímka,“ popsal Hynek Grünwald, který zajišťuje stavební dozor.

Dělníci objekt někdejší jídelny, kuchyně a také šaten připravovali na demolici už od začátku července. Ihned poté, co byla zkolaudována nová jídelna v areálu školy. Na konci června přitom v jídelně ještě obědvali školáci.„Dosavadní jídelna už nevyhovovala kapacitně, byla také na hranici životnosti. Skelet budovy navíc obsahoval zdraví škodlivý azbest, proto bylo nezbytné jídelnu nahradit a město k financování tohoto projektu přistoupilo navzdory výpadkům v příjmech způsobených onemocněním COVID-19,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

Přípravné práce na demolici začaly ihned po skončení školního roku. Někdejší jídelna s kuchyní přišla o okna, vnitřní obložení, podhledy, příčky, došlo také k odstranění části podlahy bývalé jídelny. S ohledem na přítomnost azbestu v panelech obložení, ale museli dělníci při přípravě na bourání dodržet speciální postupy.

„Azbest byl použitý v obložení i v podhledech. Na místě se proto musela vystavět přechodová komora, která oddělila zbytek školní budovy od jídelny. Při bourání se používala také speciální vzduchotechnika, která filtrovala vzduch, aby částečky azbestu neunikaly do okolí,“ vysvětlil stavbyvedoucí Karel Bábíček.  

FOTOGALERIE
Začala demolice školní jídelny s kuchyní ZŠ TGM. Zbourají ji za tři dny.

Celkem fotografií:  18

K demolici se přistoupilo až po opakovaných měřeních, která potvrdila, že skelet už azbestové části neobsahuje. Budova školy se díky zrušení přístavku vrátí ke své původní podobě z roku 1928. Komfortnější bude ale hlavně podávání obědů. Zatímco bývalá jídelna nabízela 72 míst k sezení, nová pojme až 156 strávníků najednou. Kapacitu kuchyně se navíc podařilo navýšit až na tisícovku obědů za den.

Žáci i učitelé se navíc už letos v září mohou těšit také na upravené atrium ve dvoře školy nebo nový spojovací krček s takzvaným pavilonkem. Práce na jednom z největších investičních projektů města ale budou pokračovat až do příštího léta.

„Je třeba dokončit přeložku inženýrských sítí v přízemí stávající budovy, pracovat se začne také na novém hlavním vstupu v místě někdejších šaten, vestibulu s novou recepcí, zázemí nových šaten nebo venkovním schodišti. Upravovat se bude celý prostor před budovou školy,“ doplnila Leona Mazourková z investičního oddělení, která má rekonstrukci ZŠ TGM na starosti.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení