Nový rondel u Sportovního ostrova se po necelých třech měsících od zahájení stavby otevřel řidičům

15. listopadu 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 2691×

Na hlavním průtahu městem skončila uzavírka, kterou si vyžádala stavba nové okružní křižovatky na ulici Mlýnská a Poříčí. Rondel u Sportovního ostrova se otevřel v pondělí 15. listopadu odpoledne. Řidičům se tak výrazně zjednodušil průjezd samotnou křižovatkou, zlepšil se také průjezd centrem města, kudy vedla jediná objízdná trasa. 

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stavba okružní křižovatky začala letos 30. srpna. Během necelých tří měsíců se podařilo kromě samotného rondelu opravit také vodovod, odlehčovací komoru, dokončila se přeložka sítí vedoucích přímo pod novým kruhovým objezdem. Dělníci vybudovali nové chodníky, bezpečnostní zálivy nebo veřejné osvětlení.

Nový rondel u Sportovního ostrova se otevřel v pondělí 15. listopadu. FOTO: Michal Záboj

„Byly to nelehké tři měsíce. Chtěl bych poděkovat všem občanům města Blanska za trpělivost a za to, jak jsme to všichni společně zvládli. Je jisté, že okružní křižovatka zlepší dopravu ve městě. Budovala se zejména proto, aby se ulehčil průjezd středem Blanska. Důležité pro nás bylo také zvýšit bezpečnost chodců a návštěvníků Sportovního ostrova,“ uvedl starosta Jiří Crha.

Právě přecházení bylo dosud v místě velmi problematické. Chodci zde při cestě na nedaleký Sportovní ostrov Ludvíka Daňka museli zastavit dopravu na hlavním průtahu městem, bezpečné přecházení navíc komplikoval odbočovací pruh doprava, který byl souběžný s průjezdným pruhem ve směru z centra města. Křižovatka byla těžko průjezdná i pro řidiče vjíždějící na Sportovní ostrov či z něj. 

„Nyní bude přecházení i průjezd bezpečnější a věřím, že doprava v místě také plynulejší. To byly ostatně hlavní důvody, proč jsme stavbu nového rondelu po letech příprav prosazovali,“ dodal starosta Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Nový rondel u Sportovního ostrova se po necelých třech měsících od zahájení stavby otevřel řidičům

Nová okružní křižovatka u Sportovního ostrova se řidičům otevřela v pondělí 15. listopadu. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  7

Stavba nové okružní křižovatky přišla město na necelých 7 milionů korun. Další přibližně čtyři miliony investoval Jihomoravský kraj. Do konce listopadu ještě budou v místě probíhat dokončovací práce, nová křižovatka ale zůstane průjezdná i během nich. Kruhový objezd je tak zatím otevřený v režimu „Projíždíte stavbou“.

„Aktuálně probíhá administrativní proces povolení předčasného užívání. V tomto režimu bude stavba až do řádné kolaudace, která proběhne v průběhu příštího roku. Kolaudace je vázána na vyhotovení hlukové studie, s jejím vypracováním ovšem musíme počkat na jarní měsíce,“ dodala vedoucí odboru správy a rozvoje města Pera Skotáková.

Nová okružní křižovatka u Sportovního ostrova Ludvíka Daňka původně měla být hotová už při rekonstrukci průtahu Blanskem před šesti lety. Část místních obyvatel ale byla proti a kvůli opakovaným odvoláváním odpůrců se tato investice musela několikrát odložit.

Se zahájením stavby město čekalo až po dokončení nového průtahu středem Blanska, na kterém od jara probíhala kompletní rekonstrukce zastaralého vodovodního potrubí a kanalizace. Právě centrem Blanska totiž vedla jediná objízdná trasa při budování nového rondelu.

V Blansku je nyní doprava na průtahu městem částečně omezená ještě kvůli jedné stavbě kruhového objezdu. Motoristé čekají také na dokončení okružní křižovatky u Penny marketu, která souvisí s budováním nového přemostění nad železniční tratí vedoucího na Staré Blansko. Práce na této okružní křižovatce nyní finišují, hotovo by mělo být do začátku prosince.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení