V hlasování Společně PRO Blansko zvítězilo zastřešené posezení na Klepačově

4. listopadu 2021, tiskové zprávy, přečteno: 2224×

Na nové zastřešené posezení u hřiště se mohou v příštím roce těšit v místní části Blanska-Klepačově. Projekt totiž získal nejvíce hlasů ve třetím ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Do hlasování se letos zapojilo 1020 lidí, vítězný projekt podpořilo 422 hlasujících. Druhý skončil námět na pumptrack – okruh pro jízdu na kole tvořený vlnami a klopenými zatáčkami, třetí příčka patří návrhu na úpravu sportovního hřiště na Podlesí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jsem rád, že o participativní rozpočet mají lidé zájem a také že se nám i navzdory škrtům podařilo udržet objem financí, které máme na Společně PRO Blansko vyhrazeny. Stejně jako v předchozích dvou ročnících má město na vítězný projekt vyčleněnou částku 600 tisíc korun. Uvidíme, zda se podaří najít další peníze i mimo participativní rozpočet a opět realizovat také některý z dalších námětů, které se umístily na dalších příčkách,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Autor vítězného návrhu Pavel Tvarog ukazuje u hřiště na Klepačově podobu nového přístřešku.
FOTO: archiv Pavla Tvaroga

Nový přístřešek velikosti cca 20 × 5,5 metrů s posezením až pro 100 osob by měl vyrůst v dnes již nevyužívaném prostoru bývalého tenisového kurtu za hřištěm v místní části Klepačov. Sloužit má jako zázemí pro ochranu před nepříznivými vlivy počasí při pořádání sportovních a společenských akcí na nedalekém oploceném hřišti s umělým povrchem i v jeho okolí.

„Během roku organizujeme celou řadu akcí, turnaje v nohejbalu, tenisové turnaje, fotbálky, ale také akce pro širokou veřejnost, jako je kuličkiáda, pálení čarodějnic a podobně. Těchto akcí se pravidelně účastní také lidé z centrálního Blanska nebo jiných místních částí, hojně navštěvovaný nejen místními je také zdejší pumptrack a workout, pro které bude přístřešek také nabízet zázemí,“ popisuje autor návrhu Pavel Tvarog.

FOTOGALERIE
V hlasování Společně PRO Blansko zvítězilo zastřešené posezení na Klepačově

Vizualizace vítězného projektu. Zdroj: Tomáš Berka Ateliér Habina

Celkem fotografií:  3

Ten námět na zastřešené posezení přihlásil do Společně PRO Blansko už loni. Tehdy návrh z Klepačova skončil spolu s oživením nábřeží Svitavy díky 251 získaným hlasům na sdíleném druhém místě za vítězným projektem týkajícím se doplnění laviček pro oddech a setkávání generací.

„Trochu mě zamrzelo, že loňské hlasování nevyšlo, stálo nás to už tehdy hodně sil a organizování a přesto jsme neuspěli. Proto jsme se nyní získání podpory věnovali ještě více, tiskli jsme hlasovací lísky s vybraným projektem, hodně jsme posílili osobní oslovování nejen místních, každý pak dál kontaktoval rodinu, kamarády, kolegy ze zaměstnání a známé a podobně. Mám radost, že se letos tohle úsilí vyplatilo a rád bych poděkoval všem zúčastněným, kteří nás v hlasování podpořili,“ uvedl Pavel Tvarog.

Hlasující letos vybírali svého favorita mezi šesti projekty, hlasovat o nich mohli od 18. října do 1. listopadu. „Díky tomu, že navrhovatelé letos své projekty konzultovali s odbornými pracovníky města a zjišťovali si předem, co z jejich námětů je reálné, nemusela komise vylučovat žádný z podaných podnětů z hlasování, jak tomu bylo v minulosti,“ popsala vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

Hlasovat bylo možné on-line pomocí Mobilního rozhlasu a také s využitím tištěných anketních lístků. Každý hlasující zletilý občan Blanska mohl svůj hlas dát jednomu až třem projektům.

Výsledky hlasování:
1.      Zastřešené posezení na hřišti Blansko – Klepačov                         422 hlasů
2.      Pumptrack Blansko                                                                               295 hlasů
3.      Úprava povrchu hřiště – Podlesí                                                          239 hlasů
4.      Doplnění zeleně v městě Blansku                                                      210 hlasů
5.      Přístřešek pro koncerty a komunitní setkávání                               137 hlasů
6.      Oprava příjezdové komunikace k zahrádkářské
         kolonii U Bílé skály                                                                                     81 hlasů

„Do finálního sečtení hlasů a ověření jejich platnosti nebylo jasné, který projekt zvítězí. V on-line hlasování získal největší podporu, celkem 342 hlasů, projekt pupmtracku, vítězné zastřešené posezení na Klepačově bylo se 166 hlasy až čtvrté. Ukázalo se ale, že 273 příznivců tohoto projektu využilo tištěné hlasovací lístky, naproti tomu pumptrack podpořily desítky mimoblanenských, jejichž hlasy jsme museli vyloučit,“ popsal místostarosta Blanska František Hasoň.

Celkově letos o vítězi rozhodovalo 1020 obyvatel Blanska. Nejmladšímu hlasujícímu bylo 18 let, nejstarší letos oslavil devadesátiny. Výběr nejvhodnějšího projektu zvelebujícího veřejné prostranství města oslovil více žen, 44% hlasujících byli muži.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení